Műsor

Portré

A lány, aki megkapta az anyja konyháját

Egy háziasszony számára nincs nagyobb elismerés, magasabb teljesítményfok, mint amikor az édesanyja, akitől a főzés csínját-bínját, szeretetét elleste, átadja ifjú tanítványának a családi konyhát, s a nappali kényelmében várja lánya produkciójának gyümölcseit. Erre a szintre azonban nehéz eljutni, a mesterek ritkán adják át a fakanalat, kötényt tanítványaiknak, s vonulnak ki saját iskolájukból. Ilyés Ágota, aki főállásban patológus a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, mellékállásban pedig hobbiszakács, -cukrász és -pék, eljutott a háziasszonyi ranglétra e megtisztelő fokára, s amikor hazalátogat a Partiumba, édesanyja kivonul a konyhából. A Székely Konyha és Kert csapata, megkóstolva Ilyés Ágota gyönyörű tortáját, teljes mértékben támogatja ezt a döntést.

Követendő irányzat és nosztalgia

A zero waste – hulladékmentes vagy pazarlásmentes – életmódra való törekvés napjaink egyik felkapott, egyre nagyobb teret hódító trendje. Lényege, hogy minimálisra csökkentsük a szeméttermelésünket, az újrafelhasználhatóságra és nem az újrahasznosításra helyezve a hangsúlyt különböző termékek vásárlásakor. A Székely Konyha és Kert csapatát januárban a zero waste jegyében működő csíkszeredai bolt, a Doboz látta vendégül, Molnár Ildikóval, az üzlet tulajdonosával vegetáriánus, hulladékmentes, többnyire helyi alapanyagokból készült mártogatósokat, krémeket készítettünk, miközben a zero waste életmód bevezetésének apró lépéseiről beszélgettünk.

Hintónyi sütőtök Gyergyószentmiklóson

Sokunk egyik kedvenc gyermekkori meséje a Hamupipőke, s még él bennünk a kép, ahogy a tündérkeresztanya vagy boszorkány, attól függ, melyik változatot ismerjük, egy-két varázspálca-lendítéssel hintóvá változtat egy aprócska tököt. Azonban sokunk számára elképzelhetetlen az a kép, hogy a gyergyószentmiklósi klímában akkora sütőtök nőjön, amelybe varázslat nélkül elférne egy bálba igyekvő lány, egész kíséretével együtt. A Székely Konyha és Kertnek Nagy Levente egykori jégkorongozó mesélt rekordméretű, 252 kg-os sütőtökjéről.

Előfizetés

A lap innovatív szemlélettel közelíti meg a székelyek gasztronómiai hagyományait és étkezési szokásait kiemelt helyen kezelve a természeti adottságokat és a helyi alapanyagokat. Kóstoljon bele!

Magazinjaink

Lapozd havi rendszeresseggel megjelenő lapjainkat

Székely Konyha és Kert

Amikor Székelyföldön főzünk, nem érjük be kevesebbel, mint az igazival! Nagyanyáink receptjei, helyben termett alapanyagok, idényételek – ez a Székely Konyha és Kert.

Kóstold meg, minden hónap második szerdáján!

Nyomtatott változat
Megrendelem
Digitális változat
Megrendelem