Műsor

Portré

Sámson Zsófia: a cukrászat szenvedély

Székelyudvarhelyen, a Taste of Transylvania Gasztroakadémián tartott cukrászképzést Sámson Zsófia cukrászmester, a budapesti Mon Petit Dessert Boutique tulajdonosa, aki Rácz Jenő séf Michelin-csillagos éttermének, a Rumournak az előszobájában nyitotta meg francia stílusú desszertbutikját. Az ínyenc cukrászmestert többek között arról kérdeztük, hogy miért a francia vonalat választotta, és mitől válnak különlegessé desszertjei. Zsófi tippeket adott házi cukrászoknak és azoknak is, akik profik akarnak lenni.

Hosszan készült tudásvágy, zamatos alázat

Tradíció és innováció találkozik a Konyhafőnök nyertese, a székelykeresztúri Kurta Zsuzsa szülőházában. Nyolcvanéves, büszke édesanyja otthonában az üveges vitrinben családi képek és a műsor alatt a tévé képernyőjéről lefotózott, majd előhívatott csúcsgasztronómiát idéző ételek felvételei sorakoznak egymást felváltva. Horgolt csipketerítőn szuvidkádban pihennek a bepácolt sertésszűzdarabok. A hagyományos konyhai eszközök között pedig feltűnik egy csipesz, amely nélkül nem is lehetne olyan látványosan tálalni, mint amire Zsuzsa képes. Beszélgettünk, főztünk, ettünk, és mindvégig olyan otthonosan éreztük magunkat, hogy alig akartunk eljönni.

Farsangi pánkó

Nemhiába nevezték régen az ördög ünnepének a farsangot, hiszen a hajnalig tartó bálokon mindenki kitombolhatta magát a böjt előtt. A mér­téktelen farsangi mulatozásnak nemcsak a jelmez és az álarc elengedhetetlen része, hanem a finomabbnál finomabb falatok is, melyek között a fánk – hagyományosan a szalagos fánk, amelyet Székelyföldön pánkónak nevezünk – kiemelt helyet kap.Előfizetés

A lap innovatív szemlélettel közelíti meg a székelyek gasztronómiai hagyományait és étkezési szokásait kiemelt helyen kezelve a természeti adottságokat és a helyi alapanyagokat. Kóstoljon bele!

Lapszámok

Lapozd havi rendszeresseggel megjelenő lapjainkat

Székely Konyha és Kert

Amikor Székelyföldön főzünk, nem érjük be kevesebbel, mint az igazival! Nagyanyáink receptjei, helyben termett alapanyagok, idényételek – ez a Székely Konyha és Kert.

Kóstold meg, minden hónap második szerdáján!

Nyomtatott változat Románia
Megrendelem
Nyomtatott változat Magyarország
Megrendelemm