Műsor

Portré

A kávé elitje

Mindennapjaink része a kávé, de mindenki másképp készíti el és ízesíti. Mondhatnánk, mindegy, hogy hosszú vagy rövid, tejes vagy fekete, édes vagy keserű, de miután kávéztunk a csíkszeredai Rubiq Social Clubban, azóta tudjuk, hogy bizony nem mindegy. Főleg akkor nem, ha specialty kávéról beszélünk, amely eleve más, mint az olasz, feketére pörkölt társa. Kezdetnek elég, ha annyit mondunk, hogy a specialty kávé készítésekor minden fontos: a pörkölési technika, a gépek minősége és a barista tudása is.

Balesetből vállalkozás, avagy mi mindenre jó a dió

Az egyetemi vizsgaidőszakokat mindig a nagyszüleimnél töltöttem, sokkal könnyebb volt a megmérettetésekre készülni nagymamám törődését élvezve. A törődésének pedig fontos része volt, hogy naponta hozott nekem néhány szem törött diót, a kert végi fa termését. Okosít, mondogatta, s nem tévedett, hisz egyrészt minden vizsgám sikerült, másrészt a dió tényleg támogatja az agyműködést, növeli a tanulási képességet, serkenti a memóriát, hozzájárul a feldolgozási sebesség javításához, a mentális rugalmasság erősítéséhez. Ez azonban csak egy a diófogyasztás számos jótékony hatása közül, ennek az isteni alapanyagnak rengeteg pozitív élettani hatása és rendkívül széles körű felhasználási módja van. Mindezekről mesélt nekünk Berze Albert, a Berze olajmanufaktúra megálmodója és egyszemélyes munkaközössége.

Az elmaradhatatlan bejgli

„Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta” – írja Magyar Elek a bejgliről az Ínyencmester szakácskönyv című kiadványában, amely 1932-ben jelent meg.Előfizetés

A lap innovatív szemlélettel közelíti meg a székelyek gasztronómiai hagyományait és étkezési szokásait kiemelt helyen kezelve a természeti adottságokat és a helyi alapanyagokat. Kóstoljon bele!

Lapszámok

Lapozd havi rendszeresseggel megjelenő lapjainkat

Székely Konyha és Kert

Amikor Székelyföldön főzünk, nem érjük be kevesebbel, mint az igazival! Nagyanyáink receptjei, helyben termett alapanyagok, idényételek – ez a Székely Konyha és Kert.

Kóstold meg, minden hónap második szerdáján!

Nyomtatott változat Románia
Megrendelem
Nyomtatott változat Magyarország
Megrendelemm