Balesetből vállalkozás, avagy mi mindenre jó a dió

Megosztás

Az egyetemi vizsgaidőszakokat mindig a nagyszüleimnél töltöttem, sokkal könnyebb volt a megmérettetésekre készülni nagymamám törődését élvezve. A törődésének pedig fontos része volt, hogy naponta hozott nekem néhány szem törött diót, a kert végi fa termését. Okosít, mondogatta, s nem tévedett, hisz egyrészt minden vizsgám sikerült, másrészt a dió tényleg támogatja az agyműködést, növeli a tanulási képességet, serkenti a memóriát, hozzájárul a feldolgozási sebesség javításához, a mentális rugalmasság erősítéséhez. Ez azonban csak egy a diófogyasztás számos jótékony hatása közül, ennek az isteni alapanyagnak rengeteg pozitív élettani hatása és rendkívül széles körű felhasználási módja van. Mindezekről mesélt nekünk Berze Albert, a Berze olajmanufaktúra megálmodója és egyszemélyes munkaközössége.

A székelyudvarhelyi szülői ház kertjében, egy kis konténerben, de makulátlan körülmények között működik a Berze olajmanufaktúra: mindenféle szabvány szerint, kézművesen, kis adagokban készül itt a dióolajka, óriási odafigyeléssel, pontossággal és nagy szaktudással megtámogatva. Berze Albert azonban nem készült sem vállalkozónak, sem dióolaj-készítőnek, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola rézfúvóstanára volt tizenöt éven keresztül, egészen az idei tanévig – most egy évig szünetelteti iskolai karrierjét, s vállalkozásának építésére koncentrál. Vállalkozását pedig, mint mesélte, egy szerencsétlen körülmény szülte.

Fotó: Hodgyai István

– 2014-ben volt egy gázrobbanásos balesetem. Szerencsére nem volt veszélyes, itt vagyok, életben vagyok. Viszont volt egy másodfokú égésem, kezemen-lábamon, az arcomon is, két hónapot ágyban fekvő betegként töltöttem. Azalatt keresgéltem természetes anyagokat, amelyek minél hamarabb kigyógyítanak ebből az áldatlan állapotból, hisz tudjuk, hogy egy égési sérülés mekkora fájdalommal jár. Akkor olvastam egy könyvet a dióolaj jótékony hatásairól, arról, hogy regenerálja a bőrt, táplálja, rugalmassá teszi azt, és égési sérülésekre is jó. Így jött az ötlet, hogy szerezzünk be megfelelő dióolajat, és azzal kezeljem magam – osztotta meg velünk Berze Albert. Romániában azonban nem talált megfelelő minőségű olajat, akkor egy-két termelő működött országszerte, és egy budapesti üzletben kellett megvásárolja a terméket. Meglátva a piaci rést s élvezve a dióolaj jótékony hatásait, dokumentálódott a dióolajkészítés technológiájáról, majd online vásárolt egy kézi préselőt. Eredetileg magának készített olajat, illetve családtagoknak, barátoknak ajándékba – ma már azonban bárki hozzáférhet a Berze dióolajokhoz és egyéb termékekhez, vásárolhat ezekből saját felhasználásra és ajándékba is.

– Tulajdonképpen az történt, hogy ebből a kézi préselésből nőtte ki magát az egész folyamat. Azt a kézi prést annak idején gépesítettem, mivel nagy igény volt a termékre. Majd elvégeztem egy vállalkozói tanfolyamot az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozások Szövetségénél. Akkor tisztult le ez az egész folyamat, tudatosult, hogy ebből lehetne vállalkozás. Ekkor már 2017-et írtunk, és 2017-ben a vállalkozói tanfolyam után bejegyeztem a vállalkozást – mesélte a kezdetekről. Azóta már profi préselőt is beszerzett, bővítette termékkínálatát, s szállítható manufaktúrát is felszerelt, termékeit üzletekben, bioboltokban, termelői vásárokon, sőt egy gyógyszertárban is be lehet szerezni.

Fotó: Hodgyai István

 

Hogy kerül a dió a gyógyszertárba?

– Egyszerűen: a dió gyógynövény, számos jótékony élettani, gyógyászati hatása van, tudtuk meg a vállalkozótól. Például egy igazán meglepő felhasználási mód a dió válaszfalából – azaz a dióbeleket elválasztó kereszt alakú száraz kéregből – készült tea, amely szívbetegeknek, cukorbetegeknek ajánlott kúraszerűen. Nem szabad folyamatosan inni, mivel a dió minden elemének magas linolsav-linolénsav tartalma van – ez egyfajta természetes ómega-6 zsírsav –, amelynek kismértékben kiváló pozitív hatásai vannak, ám mértéktelen fogyasztása, savak lévén, nem ajánlott.

A dió mértéktelen fogyasztása – akármilyen ellenállhatatlan gyümölcs is – nemcsak savtartalma miatt nem ajánlatos. A dió magas kalóriatartalmú: 100 gramm dióbél energiatartalma, fajtától függően, 650-700 kalória körül mozog (csak hogy perspektívába helyezzük: egy teljes tábla tejcsokoládé energiatartalma 500-550 kalória, míg 100 gramm disznóból készült bécsi szelet megközelítőleg 250 kalóriát tartalmaz). Ezért sportolóknak, gyerekeknek, lábadozó betegeknek, komoly fizikai munkát végzőknek ajánlott a rendszeres, nagyobb mértékű fogyasztása, a mindennapi étkezésünkbe ekkora adagot azonban semmiképp ne építsünk be. Ha szeretnénk a dió jótékony hatásait élvezni, kismértékben fogyasszuk azt, napi egy-két szemet együnk meg, vagy használjunk dióolajat. Hiszen ez a hatalmas tápanyagérték – ami kiegészül A-, B- és E-vitamin-tartalommal, illetve magas ásványianyag-tartalommal – a dióban található olajból származik. Ezt sajtolja ki Berze Albert is.

Fotó: Hodgyai István

A préseléshez két-három hónapig héjában szárított diót használ – a friss diónak magas a nedvességtartalma, tartalmaz úgynevezett diótejet, amely ront a dióolaj minőségén –, amit alacsony fordulatszámon présel ki. A fordulatszám, mint megtudtuk, befolyásolja az olaj mennyiségét – alacsony fordulatszámon több olajat tud kinyerni –, illetve az olaj minőségét is – a magas fordulatszámon a gép felmelegedik, besül, így romlik a kinyert olaj és az olajmentesített dióbél minősége is. A diót egyetlen alkalommal préseli ki, így őrizve meg a kiváló minőségét és kimagasló tápanyagtartalmát, a kinyert olajat szűretlenül, néhány hét ülepítés után kezdi el felhasználni, értékesíteni. Termékeihez pedig csak helyi termelőktől származó, kiváló minőségű diót használ.

– Az a cél, hogy helyi alapanyagot használjunk, hogy helyi gazdáknak is jusson abból az összegből, ami a vállalkozáshoz befolyik. Itt van egy körforgás, amit fontosnak találtam, hogy mindenki kapjon valamit ebből, tudjon növekedni, de közben helyben használódjon fel a termés is – magyarázta Berze Albert. Ez a fajta tudatosság, ami a termékek előkészítésére, a vállalkozás vezetésére, céljai­ra jellemző, a termékek felhasználhatóságára is kiterjed. Minden termék gondosan, meghatározott jótékony hatásokkal van kitalálva, kidolgozva.

 

A dióolaj élettani hatásai

A dióolaj külsőleg és belsőleg is használható, mindkét felhasználási módra van terméke Berze Albertnek. A dióolajnak, kúraszerűen fogyasztva, vértisztító hatása van, illetve zsírsavösszetételének köszönhetően – gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban – szabályozza a zsírcukorszintet. A dióolajjal bevitt linolsavat a szervezetünk lecitinné alakítja, ami kiváló idegrendszeri problémákra, alvászavarra, míg ómega-3 zsírsav tartalma az összes csonthéjas gyümölcs közül a közönséges diónak a legmagasabb. Kozmetikai célú, külsőleg alkalmazott termékei is vannak a Berze olajmanufaktúrának: spray-ként, már szűrve, a dióolaj kiváló bőr- és hajápolásra, fültőmirigy-gyulladásra,, sminklemosásra, méhviasszal összedolgozva krém nyerhető belőle, amely kimondottan arcápolásra, sebekre, ajakírként használható.

A Berze manufaktúrában az olajtalanított dióbelet is felhasználják, ebből dióliszt készül. Az olajmentes dióbél-granulátumot köves malomban őrlik, ezzel a technológiával sokkal intenzívebben megmarad a dió illata és íze.

– A dióliszt felhasználásánál vigyázni kell, mert sokkal több nedvességet igényel, illetve száz százalékban nem használhatunk diólisztet, valamilyen másfajta liszttel kell keverni. Ugye ez a gluténmentes liszt kategóriájába tartozik, így aki teljesen gluténmentesen akar sütni, akkor valamilyen másfajta gluténmentes liszttel, például rizsliszttel érdemes összekeverni – sorolja a dió további felhasználási módjait.

 

Fémtisztítás és energiaszelet

Berze Albert további termékek kidolgozásán munkálkodik, olyan árucikkekkel próbálkozik, amelyeket a préselés során létrejött melléktermékekből tud előállítani. Elsősorban egy energiaszeletet szeretne piacra dobni, amit a dióolaj ülepítése során megmaradt diópépből, ülepedésből készítene. Ez a projekt egyelőre a recept kidolgozásánál tart, még nem tudja, hogy gyümölccsel, liszttel készüljön-e ez az árucikk. Másik terve egy dióvaj készítése, azaz a mogyoróvajra hasonlító, kenhető, őrölt dióbéláru előállítása. S hogy a dióhéj se menjen kárba, azt is értékesítené a vállalkozó.

– A terveim között szerepel az, hogy a dió héját is feldolgozzam. A dió héját föl lehet használni finom fémtisztításra, hogyha különböző szemcseméretre daráljuk azt. Ha homokfúvóban használhatjuk, akkor alkalmas például graffitis falak tisztítására vagy fatisztításra. Tehát dörzsanyagként lehet használni – magyarázza.

Látva ezt a megannyi jótékony tulajdonságot, a közönséges dió latin neve, a diók királynője, Juglans regia talán találóbb megnevezése ennek a kiváló alapanyagnak. Az azonban biztos, hogy a Berze olajmanufaktúrában királynőként bánnak ezzel a gyümölccsel, ez a bánásmód pedig garanciája a termékek minőségének.

 

Babacsinta

 

Fotó: Hodgyai István

 

Hozzávalók 6-8 palacsintához:

• 3 ek. dióliszt

• 7 ek. egyéb liszt

• 1 banán

• 1 tojás

• 2-3 dl tej  

• 2-3 dl buborékos ásványvíz

• csipet só

• sütéshez nagyon kevés dióolaj (összesen max. 30-40 ml)

Fotó: Hodgyai István

Elkészítés:

A tojást összetörjük a banánnal, majd belekeverjük a liszteket, csipetnyi sót, aztán felöntjük vegyesen annyi tejjel és ásványvízzel, hogy folyékony állagot kapjunk. A babacsintákat egyesével kisütjük. Sütés után görög joghurttal vagy bármilyen lekvárral, akár mogyorókrémmel tálaljuk.

Fotó: Hodgyai István