Sajtos ízkavalkád

Megosztás

Sepsiszentgyörgyre mentünk sajtos laskát enni, hogy kipróbálhassunk és bemutathassunk egy új vállalkozást olvasóinknak. A 2Melt food truck tésztakülönlegességei csak helyi alapanyagok felhasználásával készülnek: Váncsa laskát, Arkäse Raclette sajtot és erdei medvegombát használnak. Kasléder Józseffel, a 2Melt tulajdonosával beszélgettünk és főztünk, majd ellátogattunk a híres sajtkészítő üzembe is, ahol Rétyi Bea eladási igazgató vezetett körbe minket.

Még a csíkszeredai városnapokon fedeztem fel, a food courton, egy viszonylag egyszerű, de annál ínycsiklandóbb sajtos laskás büfékocsit 2Melt felirattal. Miután bevágtam az adagomat, azonnal kivallattam a szakácsokat, hogy hol tudnék még enni náluk – hiszen a jóból sosem elég, gondolni kell a jövőre is –, és kiderült, hogy Sepsiszentgyörgyről érkeztek, és most először kínálják eladásra a terméküket. Elmondásuk szerint jól sikerült a tesztfázis, de erre magamtól is rájöhettem a kígyózó sor alapján. Megbeszéltük, hogy felkeressük őket, és végre el is érkezett az alkalom.

Általában fesztiválokon, városnapokon vagy gasztroeseményeken jelennek meg, de a Székely Konyha és Kert stábja fogadására egy délutánra beköltöztek egy sepsiszentgyörgyi borbár udvarába. A food truck szakácsa és egyben a családi vállalkozás tulajdonosa Kasléder József, aki érettségi után Veszprémben végezte el a vendéglátóipari iskolát, ahol a pincér-, szakács- és menedzsment területeket is kitanulta.

Fotó: Balázs Árpád

– A tízéves pályafutásom során eljutottam odáig, hogy Angliában egy Michelin-csillagos étteremnek legyek a konyhamenedzsere és a főszakácsa. Majd idővel rájöttem, hogy ez nem egy családbarát szakma, ezért elvégeztem egy marketingegyetemet, és hazaköltöztem – foglalja össze röviden tapasztalatait.

Azt vallja, hogy az ember merjen álmodni és azt megvalósítani, így jött itthon egy ilyen merész ötlete, hogy saját éttermet nyisson – még ha egészen kicsiben is.

– Ha valaki elég kitartó, az anyagiak nem fogják visszahúzni a megvalósításban. Szerettem volna önerőből létrehozni egy vállalkozást, így márciusban Ákos barátommal Gyergyóban megvásároltunk egy nagyon lepukkant lószállítót. Az első kihívás az volt, hogy újra tudjuk építeni egy büfékocsivá, ami június végére készült el és a csíkszeredai városnapokon be is vetettük élesbe.

Fotó: Balázs Árpád

Az alapelvük az volt, hogy olyan, a hamburgerektől és hot dogoktól eltérő székelyföldi újdonságot hozzanak létre a rendezvényekre és fesztiválokra, amelyhez helyi termelők alapanyagait használhatják fel, és látványelemet is tartalmaz.

– Általában hátulról kezdjük összerakni az ételt. Elképzelünk egy tányért, és onnan kezdünk visszafelé menni, hogy azt a lenyűgöző látványt, a wow-élményt hogyan tudjuk elérni. Most is megvolt egy elképzelésünk, hogy milyen vagány lenne a sajtban összeolvasztani az egész tésztát – mondja József.

Az alapötlet egyszerű: a laskát megfőzik a food truckban, majd egy hatalmas forgatható platformra helyezett kerek sajtra ráborítják a forró tésztát, amely a hőtől beleolvad, és miközben forgatják a sajtot, keveréssel rákaparják a belsejét a laskára – míg végül egy isteni állagú és ízű sajtos laskát kapunk! Mivel rendezvényekre készülnek, nem akarták túlbonyolítani az étlapot, így az alap a tejszínes-Raclette sajtos laska (a főzőtejszín enyhíti a Raclette intenzív csípősségét), amire lehet kérni füstölt sonkát, az igazi ínyencek, akik szeretnék kicsit tovább fokozni a gasztronómiai élményt, sonkás-gombás verziót is kérhetnek.

Fotó: Balázs Árpád

– A térségünkben fellelhető medvegombát használunk, ami nagyon intenzív ízt ad az amúgy is intenzív Raclette sajtos laskának, és még ezt is megspékeljük egy kis szarvasgombával. Az összes ételünk négy vagy öt alapanyagból tevődik össze. Egyszerű, de ízben gazdag ételeket szerettünk volna készíteni – magyarázza a tulajdonos.

Többféle tészta közül választhatunk, amiket szintén helyi termelőtől szereznek be, a Sepsiszentgyörgy mellett található Váncsa Laskától.

– Egy olasz mintára állítottam kihívás elé Váncsa Róbertet, mert a tagliatellénél sem mindegy, hogy milyen nyomóformát használnak. A laminált formáról sokkal könnyebben lefut a sajtkrém a tésztáról, a régi rézformánál viszont sokkal szószosabb tud maradni a laska – magyarázza. Amit még tudni kell ezekről a tagliatellékről, hogy durumlisztből készülnek, ami sokkal egészségesebb.

A sajtot szintén helyi termelőtől szerzik be, a Sepsiszentgyörgy mellett fekvő Árkosról. És ha már ott voltunk, kaptunk az alkalmon és elrobogtunk a svájci technológiával készült sajtok világába, az Arkäse sajtgyárba.

Fotó: Balázs Árpád

A sajtkészítő üzemnél Rétyi Bea eladási igazgató fogadott minket. Gondosan beöltöztünk védőruhába, majd lementünk a sajtpincébe megcsodálni a hatalmas, kerek sajtoktól roskadozó polcokat, és végigkóstolni őket.

– Saját farmról dolgozzuk fel a tejet, svájci receptek alapján. A technológiánk korszerű, nagyjából automatizált. Ez azért fontos, hogy a sajtminőséget konstansan tudjuk tartani. A mi erősségünk a többi sajtkészítőhöz képest az, hogy mi egyáltalán nem érlelünk fóliában és gyantában. A mi sajtjaink – ahogy láthatjátok – természetes vörös penészben érlelődnek, ami egy ehető csomagolásként szolgál. Ahogy kikerül a présből a nyers sajt, fehér színű, majd ahogy megy előre az időben, úgy változik a kérge, sárgáspiros, piros, majd átmegy sötétbarnába – mutat végig a katonás sorokban álló sajtgurigákon Bea.

Az üzemlátogatásunk során bemutatta az újonnan vásárolt hiper-szuper robotjukat is – házon belül csak Robikának hívják –, amely képes 45-30 centiméteres átmérőjű, 45 darab hatkilós sajtot nyolc perc alatt megforgatni. Így a sajtok kérge is higiénikus, mivel nem ember tapogatja nap mint nap. Az Arkäse üzemben ötféle sajtot készítenek: tilsit, trappista, Raclette, Arkenzeller – ami tulajdonképpen egy svájci félkemény sajt, az Appenzeller, csak mivel le van védetve, egy fantázianévvel helyettesítik – és aysa, ami egy érlelt, zsíros, félkemény sajt. Forgókéssel készült sajtrozettái hidegtálak díszítésére vagy levesek és főételek mellé alkalmasak. Mindegyik terméket visszazárható csomagolásban árulják. Miután végigkóstoltuk az egészet, bevásároltunk a kedvenceinkből, és sajtokkal felpakolva elindultunk haza.

 

2Melt Raclette sajtos laska

 

Fotó: Balázs Árpád

 

Elkészítési idő: 15-20 perc

Hozzávalók 4 főre:

• 100 g vargánya

• 3/5 g szarvasgomba/szarvasgombaolaj

• 400 g tészta/laska

• 200 g füstölt érlelt sonka

• 100 g nyers csiperke gomba vagy más gomba

• 150 g főzőtejszín

• 75 g reszelt Raclette

Elkészítés:

A medvegombát, valamint a szarvasgom­bát lekrémesítjük. A tésztát megfőzzük, majd időközben a sonkát, valamint a friss gombát összepirítjuk. A fő­zött tésztát hozzáadjuk a már lepirított sonkához, gombához, majd hozzákeverjük a már elkészített medvegomba-szarvasgomba krémünket. Ezek után ízesítjük sóval, borssal és hozzáadjuk a főzőtejszínt, valamint a reszelt Raclette sajtot. Készen is áll a tálalásra, ízlés szerint tálalás előtt szórhatunk a tetejére még reszelt Raclette sajtot.