Álmodik a szalonna

Megosztás

Az idei böjtöt megelőzően számtalan székelyföldi település adott otthont különböző, a disznóvágással kapcsolatos fesztiváljellegű rendezvénynek. Szentegyházán és Korondon disznótort, illetve böllérversenyt, Csíkszentmiklóson kolbászfesztivált, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Borszéken pedig szalonnafesztivált tartottak. Ezek a típusú megmérettetések igencsak nagy jelentőséggel bírnak aktuális étkezési kultúránk alakulásában, alakításában. Elsősorban azért, hogy újra és újra felhívják a fogyasztók figyelmét a minőségi, háztáji élelmiszerek fontosságára.

Anélkül, hogy elvitatnánk a kolbászversenyek, disznótorok vagy böllérvetélkedők fontosságát, ezúttal nagyobb figyelmet szentelünk a szalonnafesztiváloknak, hiszen néhány esztendő alatt (beleszámítva a világjárvány miatti megszorítások időszakát is) mozgalommá vált.  

Hogyan kezdődött?

A kezdeteket tulajdonképpen tizenkét évvel korábbra vezethetjük vissza, Kolozsvárra, és Molnár Attila nevéhez fűződnek. A legenda szerint az egész azzal kezdődött, hogy egy baráti társaság tagjai körbekóstolták egymás tarisznyájából a füstölt szalonnákat. (Csíkszeredának azóta van szalonnológusa György Attila író személyében, és a megtisztelő titulust is ő használta először.)

A szalonnafesztiválok székelyföldi elterjedésében Fazakas Attilának vannak elvitathatatlan érdemei. Három évvel ezelőtt Tusnádfürdőn ő szervezte az első szalonnamustrát, a világjárvány okozta megszorítások után idén már három helyszínen – Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Borszéken – szervezték meg. A mozgalomhoz csatlakozott Szilágysámson is, különben itt volt a legnépesebb a versenyzői mezőny, mintegy negyven tételt neveztek be a megmérettetésre.

Fotó: László F. Csaba

A mesterség

Köztudomású, hogy jó szalonnát nem egyszerű érlelni.  Minden munkafázisban visszafordíthatatlanul el lehet rontani. Természetesen, mint megannyi házi alapkészítménynek, a jó szalonnának is az alapanyag a titka, amit meglehetősen sok tényező befolyásol. Egyaránt fontos a szalonnát adó sertés fajtája, a tartási körülmények, de talán a legfontosabb a takarmányozás. Az egykori gazdák még a disznóvágás időpontjának is nagy jelentőséget tulajdonítottak, a sertésnek a holdjárással változó hormonműködése ugyanis befolyásolja a szalonna ízét.

És akkor még nem beszéltünk a disznó perzseléséről, bizonyos vidékeken a kopasztásáról, a helyes sózásról, a szakszerű füstölésről, a helyes tárolásról. Ezek olyan ismeretek, amelyeket kár volna elfelejteni, éppen ezért különös jelentőségük van a fokozatosan mozgalommá váló szalonnafesztiváloknak. Ráadásul ezeknek az ismereteknek a jó részét nem lehet alkalmazni az ipari élelmiszergyártásban. Nem véletlen, hogy 2023-ban olyan szalonnák arattak sikert, amelyek kézműves hentesek műhelyeiből kerültek ki. Kellő gyakorlatról és az alapanyag pontos ismeretéről árulkodtak.  

Fotó: László F. Csaba

A jövő biztató lehetőségeket tartogat számunkra, és remélhetőleg tovább növekedik a jó szalonnák seregszemléjének mozgalma. Csupán néhányat említsünk a lehetőségekből: a parajdi só mint az egyik legfontosabb hozzávalója a szalonnakészítésnek, de ide sorolhatjuk a Kis-Homoród menti vízsóforrásokat is, ahol ráadásul különleges kopasztási és perzselési megoldással teszik fogyaszthatóvá a szalonnabőrt is. A székelyderzsi vártemplom bástyájában érlelt szalonna pedig világhírnévre tehetne szert.

A szalonna tiszteletére szervezett rendezvényeknek megvan az a potenciáljuk, hogy szakmailag magasabb szintre lépjenek. Ennek egyik kulcsa lehet a termékek elbírálásának több kategóriára való osztása, hiszen az abált fűszeres szalonna önmagában is megérdemelne egy külön kategóriát.  

Szalonnák a világban

Kelet-Európában a füstölt szalonna alapélelmiszernek számít, nem túlzás azt állítani, hogy itt fogy belőle a legtöbb, azonban mégsem innen kerül ki a leghíresebb szalonna. Az Olaszországban, Toszkánában készített Lardo di Colonnata sóval, rozmaringgal, fokhagymával, füstölés nélkül készül, jellegzetessége, hogy hatalmas márványkádakban érlelik, és 2004 óta eredetvédelmi oltalom alatt áll. 

Fotó: László F. Csaba

Olaszországban kilónként 50 eurót is elkérnek érte, a nyugat-európai gasztronómia elsősorban az olasz forrásból ismerte meg a műfajt. Nagy valószínűséggel Európa keleti részén is innen terjedt el a szalonnaérlelés szokása, és a sertés általános térhódítása idején vált az egyik legfontosabb alapkészítménnyé.

 

Szöveg: Orbán Ferenc