Követendő irányzat  és nosztalgia

Megosztás

A zero waste – hulladékmentes vagy pazarlásmentes – életmódra való törekvés napjaink egyik felkapott, egyre nagyobb teret hódító trendje. Lényege, hogy minimálisra csökkentsük a szeméttermelésünket, az újrafelhasználhatóságra és nem az újrahasznosításra helyezve a hangsúlyt különböző termékek vásárlásakor. A Székely Konyha és Kert csapatát januárban a zero waste jegyében működő csíkszeredai bolt, a Doboz látta vendégül, Molnár Ildikóval, az üzlet tulajdonosával vegetáriánus, hulladékmentes, többnyire helyi alapanyagokból készült mártogatósokat, krémeket készítettünk, miközben a zero waste életmód bevezetésének apró lépéseiről beszélgettünk.

Röviden a zero waste lényege olyan életmód kialakítása, amely a lehető legkevesebb szemetet termeli, miközben a használati tárgyainkat úgy válogatjuk össze, hogy azok hosszú időn át szolgáljanak minket, újrafelhasználhatók vagy újrahasznosíthatók legyenek, és ha lehetséges, másodkézből is be lehessen őket szerezni. Ez az egyszer használatos tárgyak fogyasztói társadalmában szocializálódott generációk számára újdonságnak, kihívásnak, de mindenképpen követendő iránynak számít, az idősebb korosztálynak azonban akár nosztalgikus élmény is lehet, hiszen számukra nem újdonság, hogy a zero waste jegyében több tíz kilós papírzacskókból mérik ki a lisztet, vagy hogy minőségi használati eszközeinket akár évtizedekig szolgálatba állítjuk. Hányan örököltünk nagymamától mákdarálót, tésztakészítő gépet vagy éppen öntött fazekakat, hogy csak a konyhai eszközöknél maradjunk, amelyek kiszolgáltak már két-három konyhafőnököt, és túl fognak élni minket is, s amelyek minőségben felülmúlják a mai piacon kapható termékeket. A zero waste megközelítés tehát egyáltalán nem idegen a mi fogyasztói kultúránkban, csak le kell porolni ezeket a jól bevált módszereket, s újra alkalmazni kell.

Lépésről lépésre

Molnár Ildikó, a csíkszeredai Doboz zero waste üzlet tulajdonosa szerint azonban az átállás nem egyik napról a másikra történik, lépésről lépésre kell az életmódunkat környezettudatosabbá változtatni.

– Ahogy jöttek a gyerekek, vettük észre, hogy egyre több van otthon mindenből. Így született meg az igény arra, hogy próbáljuk meg a szükséges használati eszközökre csökkenteni a körülöttünk lévő tárgyakat, élelmiszereket, bármit. Emellett, ahogy nőtt a körülöttünk lévő tárgyak mennyisége, nőtt a szemét mennyisége is, és akkor így a kettőt párhuzamosan próbáltuk meg minimalizálni. Lépésről lépésre lehet átállni, mert életmódváltást, pici rákészülést igényel – részletezte Molnár Ildikó. Ilyen első, könnyen teljesíthető, de azonnali hatású lépések lehetnek, ha sampon helyett sampontömböt használunk, műanyag zacskók helyett papírzacskót vagy üvegtárolót, így is csökkentve szeméttermelésünket. – Az első lépések után kevesebb zavaró tényező lett az életünkben, és olyan tárgyakkal kezdtük megtölteni a környezetünket, amelyekre szívesen pillantunk, mert egyben díszek és használati eszközök is. Ez pedig nagyon jó érzés, aminek a hatására ez a szemléletváltási igény fokozódik, hogy még mit lehet kipróbálni – tette hozzá a bolttulajdonos.

Élelmiszer dobozban

Az Amerikából indult zero waste trend egyik legnyilvánvalóbb előfordulási formája az előre csomagolt élelmiszerek hulladékmentesre való lecserélése. Ebben segítheti az olvasóinkat a Doboz, ahol minden termék csomagolásmentes: a vásárló az üzletben az otthonról hozott tárolókba – üvegedény, műanyag doboz, befőttesüveg – vagy a boltban kapható papírzacskókba kiméri magának a termékeket – ezek méretes üveg- és műanyag tárolókban sorakoznak a polcokon –, a lemért termék árából kiütik a tárolót, majd a vásárló fizet. A vásárlás tehát élményszerű, már csak emiatt is. A bolttulajdonos szerint azonban más szempontból is érdemes a Dobozba járni, hiszen sokan megosztják receptjeiket a többi vásárlóval, izgalmas beszélgetések alakulnak ki egy-egy termék felhasználásáról. Molnár Ildikó szerint az egy éve nyílt üzlet fogadtatása meglepően pozitív volt, a vásárlói körükbe pedig húsz- és százévesek is tartoznak – előbbiek tudatosan, divatból, utóbbiak nosztalgiából választják a zero waste üzletet –, akik számos, főleg száraz termék, hüvelyesek, tészták, gabonák, magvak, lisztek, fűszerek közül választhatnak.

Fotó: Szigeti Vajk István

–  Egyik kedvenc termékem a boltban a rizs és a rizslisztek. Egy nagyon kedves történet kapcsán jutottam el hozzájuk. Az egyik kedvenc receptkönyvem szerzői magyarországi termelőket kerestek meg, és az ő receptjeiket osztották meg. Én sokat főztem ennek a termelőnek a receptjei alapján, és arra gondoltam, milyen jó lenne, ha tőlük vehetnék rizst, mivel Magyarországon termesztik. Első megkeresésemre nagyon pozitívak, nyitottak voltak, és így behoztuk a magyar rizst, ami az én nagy büszkeségem – mesélte Molnár Ildikó. Mint mondta, általában a helyi termékeket, termelőket részesíti előnyben, beszállítókat pedig saját tapasztalata, barátai ajánlása vagy megkeresések alapján választ. Emellett kiemelte, attól, hogy a zero waste jegyében működik a bolt, nem olcsóbb, de a minőségből nem engednek.

Az üzletben nemcsak csomagolásmentes élelmiszereket lehet kapni, számos más kézműves, környezettudatos termék sorakozik a polcokon: tárolók, kosarak, törlőkendők, kozmetikumok, tisztító- és tisztálkodási szerek, újrafelhasználható intimbetétek, kefék állati és növényi szőrből, fából vagy más természetes anyagból készült konyhai eszközök. Utóbbiakat felhasználva három, régiónkban kevésbé hagyományos, de roppant egyszerű mártogatóst, krémet készítettünk az üzletben kapható élelmiszerekből Vida Kata Idei, hazai, zöld kötetében található receptek alapján. Így egy hárommagvas – szezám-, tök- és napraforgómag – mártogatóst, egy aszaltsárgabarack-vajat, valamint egy humuszhelyettesítőt készítettünk beáztatott fehérbabból, megidézve a spanyol tapasbárok hangulatát.

 

Rozmaringos fehérbabkrém

Fotó: Szigeti Vajk István

Hozzávalók:

• 200 g száraz fehérbab (cannellino)

• 1 fej vöröshagyma

• ½ tk. só a bab főzéséhez

• + ½ tk. só az ízesítéshez

• 1 fej fokhagyma sütni

• + 1 gerezd az ízesítéshez

• kevés olívaolaj a fokhagyma sütéséhez

• + 4 ek. olívaolaj a krémesítéshez

• ½ citrom leve

• 1 tk. rozmaring az ízesítéshez

• ¼ tk. őrölt bors

• csilipehely a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Ha szárazbabot használunk, háromszoros mennyiségű vízben huszonnégy órára beáztatjuk. Más babfélék esetében általában hat-tizenkét órát tart, míg a szemek ráncai teljesen kisimulnak, a cannellino azonban mérete miatt akár huszonnégy órát is igényel.

2. A babot lábosban feltesszük főzni vagy az áztató-, vagy friss vízben, kb. négyujjnyi magasan lepje el a víz. Hozzáadunk 1 negyedelt vöröshagymát, és 50 percig alacsony lángon főzzük. A főzés utolsó 10 percében adunk hozzá fél teáskanál sót.

3. Megpucoljuk és megtörjük az egész fokhagymafejet, majd olívaolajon megpirítjuk.

4. A babról leöntjük a főzővizet, és kidobáljuk belőle a főtt hagymát (kevés főzővizet megőrzünk a turmixoláshoz). Egy nagyobb aprítógépbe tesszük a babot, a sült fokhagymagerezdeket, 1 nyers fokhagymagerezdet, fél teáskanál sót, 4 evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál rozmaringot és fél citrom levét, majd krémesre pürésítjük. Csilipehellyel megszórva tálaljuk.

 

Aszaltsárgabarack-vaj

Fotó: Szigeti Vajk István

Hozzávalók:

• 200 g aszalt sárgabarack

• 200 ml almaecet

• 200 ml víz

• 3-4 ek. méz (cserélhető 2 ek. barna

cukorra)

• ½ tk. őrölt szegfűbors

Elkészítés:

1. Egy lábosban feltesszük főni az összes hozzávalót, és 3 percig gyöngyöztetjük.

2. A barackot leszűrjük, a fűszeres főzőlevet félretesszük. Hagyjuk a barackot teljesen kihűlni.

3. A barackot aprítógépben 4 evőkanál főzőlével teljesen simára krémesítjük.

4. Azonnal fogyaszthatjuk, vagy további 3-4 napig fermentálhatjuk: olyan üvegbe tesszük, amit majdnem teljesen megtölt, majd színültig felöntjük a maradék főzőlével. Légmentesen lezárjuk, és szobahőmérsékleten a konyhapulton állni hagyjuk. Ha elérte a kívánt savanyúságot (3-5 nap), hűtőben tároljuk.

Hárommag-krém

Fotó: Szigeti Vajk István

Hozzávalók:

• 200 g hántolt, sótlan napraforgómag

• 1 gerezd fokhagyma

• 2 ek. tahini

• 2 ek. citromlé

• 100-120 ml víz

• 2 ek. tökmag

• 2 ek. tökmagolaj

Elkészítés:

1. A napraforgómagot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízben.

2. Másnap leszűrjük, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, és turmixolni kezdjük. Amint pépessé vált, hozzáadjuk a tahinit, a citromlevet és annyi vizet, amivel krémes állagot kapunk. Átkanalazzuk a krémet egy tálkába.

3. Egy kisebb serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. A krémet meglocsoljuk tökmagolajjal és megszórjuk pirított tökmaggal.

Szöveg: Sarány Orsolya