Megosztás

A csíkszeredai Szabó Csilla, aki két székelyföldi nagyáruház ügyvezető igazgatója, mérnöki pontossággal dolgozik, ha csokibonbonokról van szó.

A csíkszeredai Szabó Csilla, aki két székelyföldi nagyáruház ügyvezető igazgatója, mérnöki pontossággal dolgozik, ha csokibonbonokról van szó. Mintegy nyolc évvel ezelőtt fogott neki a bonbonkészítésnek, azért, mert karácsonykor egyedi, kézzel készített ajándékot szeretett volna adni családtagjainak, barátainak, és úgy gondolta, hogy a csokoládénak mindenki fog örülni. Amikor rátalált egy bonbonreceptre, akkor eldöntötte, hogy bonbonokat fog készíteni. Csilla elmondása szerint sokat tévedett az elején, sokat kísérletezett, és nagyon sok háttérmunka van az adagok, arányok kimérése mögött.

A bonbonkészítő flow-ja

‒ Beszippantott ez a világ. Nagy precizitást igényel, minden gramm, milliliter, fok számít, és ha valamit elrontottam, akkor nagyon elrontottam. Emiatt nagyon kell koncentrálnom, ez pedig azt jelenti, hogy teljes mértékben ki tudom zárni a külvilágot. Olyan ez, mintha meditálnék, igazi flow-élmény – fejtette ki.

Négyfajta csokoládéval dolgozik: a gold csokoládé karamellizált fehér csokoládé, a lemon csokoládé ‒ természetes módon ‒ lime-mal színezett és ízesített fehér csoki, a ruby csoki pedig rózsaszínű csokoládéújdonság, amely a ruby kakaóbabból készül, és még étcsokoládét is használ Csilla. Belga csokoládéból dolgozik, mert az nagyon jó minőségű. Azért is választotta ezt, mert fair trade termékről van szó, tehát olyan termelőktől és csokoládékészítőktől származik, ahol nincs rabszolgamunka és gyermekmunka.

Így készül

Csilla elmondása szerint előbb a tölteléket kell elkészíteni, majd temperálni kell a csokoládét. A temperálásnál fontos, hogy 29‒33 vagy 35 Celsius-fok között legyen a csokoládé hőmérséklete. Ezután formába önti Csilla a csokit, így készül a bonbon csokoládéburka vagy csokihüvelye, amelyet 15-20 percig hűteni kell, és ezután bele lehet tenni a tölteléket. A díszítéshez transzferfóliát is használ, és változatos töltelékekkel ízesíti a minőségi csokit, így különböző ízű bonbonokat készít, emellett vajkaramellát is, trüffelt és csokoládétallért is. Csilla szereti kombinálni a puha és a kemény töltelékeket, ezért a töltelékek egy része ganache krémből áll, amelyet különböző ízekkel tesz érdekesebbé. Van passiógyümölccsel, málnával, gyümölcstúróval és kókusszal ízesített krém, de használ többféle mogyorót is a pralinék elkészítéséhez. Csilla egyik kedvence az amarena cseresznyés vermutos trüffel, de a levendulaszirupos-bergamotos és a gesztenyés narancsos trüffel is nagyon különleges.

Miután kipattogtatja a formából a csokihüvelyeket, még el lehet végezni az utolsó simításokat a töltelék nélküli csokoládén. Ezután kerül a töltelék a csokoládéburokba ‒ Csilla dupla tölteléket tesz a csokiba ‒, végül pedig a csokitalpakat illeszti rá a bonbonokra. Ezután lehet díszíteni a bonbonokat, amelyek így nyerik el végső, igazán bohém formájukat.

 

Péter Ágnes