Ragadós ízbomba

Adag: 12
  • Megosztás:

Egy izgalmas, beszélgetésindító, tömény energiadesszertet tanulhattunk meg Orbán Ferenc szakácstól, lapunk főszerkesztőjétől a Székely Konyha és Kert gasztroműsor egyik korábbi epizódjában. Egy olyan brit finomság elkészítését mutatta meg nekünk Ferenc, amely minden bizonnyal a háziasszonyok kedvelt vendégvárója lesz, hiszen napokkal korábban, különösebb erőfeszítések nélkül el lehet készíteni, majd felszolgálás előtt gőz fölött vagy csendben, mikrohullámú sütőben fel lehet melegíteni. Ez a sticky toffee pudding, egy királyi desszert, Katalin hercegnő kedvenc édessége.

Elkészítés

S hogy miért lenne beszélgetésindító ez a desszert? Mert először is senki nem fogja egyből megérteni, hogy mi az a sztikitáffi, s mit keres a pudingban. Majd miután sikerült az édesség nevét kibogozni, rátérhetünk a desszert eredetének bonyodalmas történetére is.

S akkor lássuk, mit is takar az energiabomba desszert neve! A sticky egyszerűen ragadóst, ragacsost jelent angolul. A meg­­nevezés a desszert alapját képező piskótára utal, ez az alap Ferenc szerint ragacsos, szottyos állagú, a főzött és turmixolt gyümölcstartalmának köszönhetően. A toffee arra a szintén ragacsos karamellás öntetre utal, amelybe ezt a piskótát belefojtjuk. A puding pedig egyszerűen desszertet, édességet jelent az angol nyelvterületen.

Fotó: Szigeti Vajk István

A desszert eredete is hasonlóan bonyodalmas. Az Egyesült Királyság északi területén elterjedt édességet több pub – a pub tipikusan angol ivóhely, szociális tér – is saját találmányaként kezeli, a desszert népszerűsítése, elterjesztése azonban egy hotelhez köthető. A hotelt üzemeltető házaspár azt mondta, ők az édesség receptjét egy nőtől kapták, ez a hölgy – aki szintén hotelt működtetett – pedig azt állította, hogy ő a desszert készítését a második világháború során, a kanadai légierő két tisztjétől tanulta el, míg azok nála vendégeskedtek.

A desszert három fontos összetevőből áll: a ragacsos piskóta, a karamellöntet, valamint a vaníliafagylalt. Utóbbit beszerezhetjük az üzletből, de ha az időnk engedi, akár otthon is elkészíthetjük, a recept megtalálható a szekelykonyhaeskert.ro weboldalon. A többi elkészítése sem nagy ördöngösség, csak kevés konyhai rutin kell hozzá, magyarázza Ferenc.

Az alap egy egyszerű kavart piskóta, gyümölccsel felturbózva, amit nem egyben, hanem kis muffinformákban fogunk kisütni. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a piskótáink hintázzanak a tányérunkon, érdemes kisütés előtt a muffinformákba öntött nyers tészta közepét egy kanállal lenyomni, kis mélyedést kialakítani benne. Így ha fel is nő a tészta, nem lesz a teteje piramis, gúla alakú, hanem csak szépen kiegyenesedik. Ez az erőfeszítés azonban majdhogynem fölösleges, mivel ezt a desszertet esztétikailag elrontani lehetetlen vállalkozás. Akármilyenre sikerül is az alap, azt mondhatjuk, hogy szándékosan ilyent szerettünk volna, sorolja az étel előnyeit Ferenc. Az eredeti receptben a piskóta szottyosságát a főzött, turmixolt datolya adja. Mi ezt, hogy itthonivá tegyük a desszertet, aszalt szilvára cseréltük. S hogy az itthoni, szilvás ízt még jobban kiemeljük, a karamellkrémet – ami igazából barna cukor tejszínnel összefőzve – egy kevés aszalt szilvás gyomorerősítővel ízesítettük, de akár használhattunk volna szilvaágyas pálinkát is. Aki az eredeti recept szerint készítené az édességet, az whiskey-vel bolondítsa meg a szószt.

Fotó: Szigeti Vajk István

A recept egy másik előnye – s ezért lesz háziasszonybarát –, hogy a piskóta több napig is eláll, tehát ha szombaton vendégeket várunk, a szószt és a piskótát akár csütörtök délután is elkészíthetjük. A hozzávalókat, ha illő módon akarunk eljárni, gőz fölött felmelegítjük – a vendéglátás sűrű forgatagában azonban a gőzt mikrohullámú sütőre is cserélhetjük. A fagylaltot kikapjuk a fagyasztóból, s már tálalhatjuk is a desszertet, mesélve annak eredetéről.

Fotó: Szigeti Vajk István

Tálaláskor kevés karamellszószt teszünk a tányérra, erre jön fejjel lefelé a kis piskóta. A tésztára rákanalazunk kevés vaníliafagylaltot, majd jöhet rá az ízletes öntetből még egy adag. Igazi ízbomba, de több energiát tartalmaz, mint egy főétel, hangsúlyozza Ferenc, hozzátéve, hogy ez kimondottan hideg éghajlathoz ajánlott desszert. Tehát Székelyföldön bátran fogyaszthatjuk, de ha mostanában elkészítjük, akkor őszig többször ne együnk belőle, hiszen annyira ragacsos, energiadús és ízletes.

 

Szöveg: Sarány Orsolya 

Recept: Orbán Ferenc