Gyergyócsomafalvi poékaleves

  • Megosztás:

Elkészítés

A hús és a gyökérzöldségek külön edényben készülnek el. A húst vízben megfőzzük, fűszerezve párolt hagymával, sóval, borsal, paprikával. A gyökérzöldségeket falatnyi darabokra vágva megdinszteljük, majd fűszerezve meg­főzzük. Mikor megfőttek, a két lábos tartalmát egyesítjük, tovább fűszerezzük, ekkor kerül bele babérlevél is.

A hús mellett az étel fontos eleme a piros rántás, paradicsom­sűrítmény adja a mélyvörös árnyalatát, édeskés ízét. Ezzel a rántással a levest besűrítjük – néhány helyen emiatt becsinált levesnek is hívják –, majd kevés ecettel és cukorral ízesítjük azt.

A levesbetétbe liszt, tojás, só, szódabikarbóna kerül, ezt alaposan összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és – a hagyományos módszer szerint – gyűszűvel kiformáljuk. Ha nincs a háztartásban tésztaszaggatásra beáldozható gyűszű, késsel is felszabdalhatjuk. A kis­falatnyi betéteket olajban aranybarnára, ropogósra sütjük.  A sült levesbetét és az aszalt szilva is tálaláskor a leves mellé kerül, a vendégek kedvük szerint ízesíthetik ezekkel ezt az édes-savanykás, zsíros, sűrű, konzisztens ételt.