Konfitált libacomb fokhagymás sütőtökpürével

Adag: 4
  • Megosztás:

Elkészítés

Először a friss mell bőrét kérgesítjük, majd miután kiolvad belőle a zsír, körbekérgesítjük a húsát is. Ezután mehet be a sütőbe, ahol befejezzük a sütést. A libamellet mindenképp rozén kell fogyasztani, mivel kicsi a víztartalma, hamar kiszárad, s emiatt az élvezeti szintje csökken.

A comb bőr nélküli oldalát bőségesen besózzuk, borsozzuk, és kis majorannát is teszünk rá, majdnem fűszerkérget alkotva, a bőrös felét azonban csak sózzuk. A konfitálásra használt tál aljára zsályát teszünk – ezt a fűszert szereti a liba és a kacsa is –, illetve pár cikk megpucolt fokhagymát. Ezekre jön a hús, bőrrel felfelé, majd az egészet nyakon öntjük zsírral, míg teljesen ellepi. A konfitálás fontos titka a zsír, amit használunk, ajánlott a konfitált állatot saját zsírjában abálni. 
Azért, hogy főzés közben ne szálljon fel a hús a zsír tetejére, egy darab sűtőpapírt tegyünk a zsírra, mint egy födőt, és arra nehezéket – például pár villát –, ami lent tartja a combot. Majd mehet a 90 fokos sütőbe, 8-9 órára. Míg készül a comb, tökpürét készítettünk.

Sülttök-krém

A megpucolt, szeletekre vágott tököket olajjal bemasszírozuk, így sülni fognak a tökök, s nem égnek oda. Majd mennek be a sütőbe a libacomb mellé, megközelítőleg 30 percre, amíg omlósak nem lesznek. A megsült tököket egy szitán átnyomkodjuk, a tökpépet sóval, friss gyömbérrel és a liba mellett konfitált fokhagymával ízesítjük, illetve tejszínnel krémesítjük. Amennyiben nincs megfelelő szitánk botmixerrel is összetörhetjük a tököt, ettől azonban az állaga megváltozik. Mivel alapvetően egy édes köretről beszélünk, citromlevet is adunk hozzá, hogy kicsit tompítsa azt.

Amennyiben nem szeretnénk libacombot konfitálni, de a konfitált fokhagymát megkóstolnánk, azt külön is készíthetjük. A megpucolt fokhagymacikkeket beletesszük libazsírba, s nagyon lassú lángon a kályhán, avagy a sütőben is meg lehet készíteni. A készterméket késsel szét lehet nyomni, fűszervajhoz, leveshez is kiváló.

Tálalás

Az étel tetejére cukros vízben pergelt, majd szerecsendióval bőven megszórt tökmagot szórunk – a tökmagra ráolvad a cukor, amibe beleragadt a fűszer. 

Az elkészült libacombot kivesszük a zsírból, majd visszatesszük a sütőbe, a bőrös felével felfelé, hogy még kicsit megpiruljon. Amikor a bőr kellően ropogós lesz – ez körülbelül további öt percet vesz igénybe, kivesszük a sütőből, majd egy laza mozdulattal kicsavarjuk a csontot a húsból, anélkül ki lehet szedni, hogy a húst szétroncsolnánk. Majd felszeletelve a sütőtökpürére tesszük, a bőrös résszel felfelé, ha a bőr lefelé van, megnedvesedhet, megpuhulhat. A tálat olajban pirított zsályával, valamint tökmagolajjal díszítjük, a vacsorát pedig vörösborral tálaljuk, amelyet szinte kér az édeskés menü.