Elkészítés

Az omlós, élesztős tésztához előbb a lisztet a vajjal eldolgozzuk, közben a tejet langyosra melegítjük. Egy tálban a tojást, sót és a langyos tej felét elkeverjük, egy másik tálban pedig a porcukrot, élesztőt és a maradék tejet keverjük össze. A vajhoz és liszthez hozzáadhatunk egy kis citromhéjat, majd hozzáöntjük a tojás, só és tej egyvelegét. Összegyúrjuk, majd hozzáadjuk az élesztős, cukros tejet is. Tovább gyúrjuk a tésztát, addig, amíg sima, puha lesz, majd három darabra osztjuk. Ezt követően gömb alakúra formáljuk, simítjuk – virgoljuk – a tésztát, és amikor kerek, sima gömbök lettek a tésztadarabokból, félretesszük, letakarjuk és pihenni hagyjuk. Fontos, hogy a konyhában ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az árthat a tésztának, 20-22 Celsius-fokos hőmérsékleten készítsük el a tésztát.  

Mandulás-csokis bejgli töltelékéhez előbb cukrászkrémet főzünk, a tejet a félbevágott, magját kikapart vaníliarúddal felforraljuk. Amíg a tej melegedik, a cukrot, keményítőt és tojássárgájákat egy tálban összekeverjük, a felfőtt tejjel összeöntjük, és vízgőz fölött keverjük, amíg krémes massza lesz, és amikor besűrűsödött, hagyjuk, hogy egy picit hűljön. Közben a vajat elkeverhetjük, hogy selymes állaga legyen, majd kézi mixerrel keverjük hozzá az egyveleghez. Ha kész van, akkor hűtsük le és födjük be fóliával, hogy ne bőrösödjön be a krém teteje.

Amíg hűl a cukrászkrém – ajánlott legalább két-három órán át hűteni –, addig elkészíthetjük a töltelék másik részét. A vajat kikavarhatjuk, hogy selymesebbé váljon, majd adjuk hozzá a porcukrot. Amikor egynemű masszává vált, adjuk hozzá a tojást is. Egy külön tálban a darált mandulát vagy mandulalisztet keverjük el a keményítővel, és adjuk hozzá a vajas krémhez. Ha a mandulás krém összeállt, és a cukrászkrém lehűlt, akkor összeönthetjük a kettőt, és kézi mixerrel jól összedolgozhatjuk. A csokidarabokat bele is tehetjük a töltelékbe, de akkor is rászórhatjuk a tésztára kent töltelékre, mielőtt feltekernénk a tésztát.

Ha eleget pihent a tészta, akkor kinyújthatjuk. Nem szabad lisztet tenni a tésztához, mert ha jó lett a bejglitészta, akkor nem szabad odaragadnia a munkafelülethez. A virgolás után a tészták alján maradt gyűrődésnek nyújtás közben a tészta közepére kell kerülnie, így miközben feltekerjük, a bejgli belsejében lesz a gyűrött rész, a külseje pedig sima lesz.  

Ha egyenletesen vékonyra nyújtottuk a tésztát, akkor rákenhetjük a tölteléket, amire a legjobb, ha étcsokit teszünk, hiszen a töltelék édességét nagyszerűen ellensúlyozza a csokoládé keserű íze. Ha valaki izgalmasabbá tenné a mandulás ízvilágot, akkor tehet marcipánt a töltelékbe. A tészta széleit előbb hajtsuk be, majd tekerjük fel, tegyük a tepsibe, és kenjük meg tojással.

Ahhoz, hogy a bejgli felszíne szép márványos legyen, egy egész tojást két tojássárgájával alaposan keverjünk össze, majd a bejgli felszínét a tojással egyenletesen kenjük be. Hagyjuk a bevonatot száradni. Miután megszáradt, lazán felvert tojásfehérjéjével kenjük be újra, s csak akkor szúrjuk meg villával, ha ez a réteg is megszáradt, hogy ne tömítsük el a lyukakat. Ezt követően tegyük a sütőbe, ahol 170-180 Celsius-fokos hőmérsékleten süssük aranybarnára. Ha a bejgli teteje márványos és alja kopogós, akkor kész van.