Megosztás

Limitált mennyiségben, hétvégenként készít kézműves dry gint a budapesti Kenyeres Mihály a saját maga által felépített manufaktúrájában. A hobbiként indult projekt annyira népszerű lett néhány arany- és ezüst­érem bezsebelése után, hogy már ötcsillagos szállodák és luxushotelek is vásárolnak tőle – ő mégis kitart amellett, hogy a jövőben is kézzel törje a kis rézmozsarában a fűszereket, amelyek az egyedi lepárlási technológia mellett adják meg a Misi’s Gin különlegességét. A laikusból lett szakértő osztotta meg velünk sikertörténetét.

Kétezerhúsz novemberében kóstoltam először gint. Nem tudok értelmes magyarázatot adni arra, hogy miért csak negyvennégy évesen jutottam el erre az elhatározásra, de a lényeg, hogy megtörtént! – meséli lelkes érdeklődésemre Kenyeres Mihály olyan nyílt közvetlenséggel, amivel csak fokozza megdöbbenésemet, miközben az arany- és ezüstéremmel teletűzdelt, letisztult formájú ginesüvegét forgatom a kezemben. Majd szeretetre méltó őszinteséggel bevallja, hogy bár „falusi parasztgyerekként” nőtt fel, ahol a szórakozóhelyek hivatalos itala a vörösboros kóla volt, ő sosem szerette a kevert italokat, teljesen kimaradtak az életéből, beleértve a gin-tonikot is.

Az életét meghatározó pillanatot egy ismerősének köszönheti, aki meggyőzte, adjon egy esélyt a ginnek, és kóstolja meg.

– Amikor rájöttem, hogy ez valójában jó ital, kipróbáltam még két másikat, és arra gondoltam, mekkora poén lenne készíteni egy sajátot, mert úgy éreztem, lehet, hogy jobbat is elő tudnék állítani azoknál, amiket megkóstoltam – fogalmazódott meg benne a vakmerő gondolat.

Az élményeknek, illetve – elmondása alapján – egy népszerű brit sorozatnak köszönhetően az ötletet tett követte.

– Sokat olvastam és tanultam a gin történetéről, a leggyakoribb ginfűszerekről és desztillálási technológiákról, míg egyszer csak karácsony és szilveszter között a fürdőkádban fekve bekattant a receptúra, mint a legenda szerint Arkhimédésznek a felhajtóerő: milyen fűszereket tennék bele, és milyen technológiával készíteném.

2021 januárjának első hetében el is készítette az első párlatot, megkóstoltatta az ismerőseivel, akik „egész iható” jelzővel illették a nedűt.

– Mikor utána hazamentem, beleraktam a két különleges fűszert, a juzu és a káfir lime levelet, és újra megkóstoltattam velük, így jutottunk el a normál kategóriáig, amit egy angliai szakértői vélemény az előbbinél jóval profibban is megerősített.

Érthető, hogy Misi úgy érezte, nem támaszkodhat teljesen az elfogult barátai véleményére, ezért hosszabb levelezés, két üveg gin elküldése és hat hét eltelte után megérkezett a bírálat: a fűszerek tökéletes harmóniában vannak, nagyon sokoldalú a gin – ami annyit jelent, hogy többfajta long drinknek lehet alapja –, illetve rámutattak egy hibájára is, hogy az alapanyag-alkoholnak van egy mellékíze.

– Mezőgazdasági boltban vettem, ötliteres kannában, de nem mondhattam nekik. Kerestem egy jó minőségű alkoholbeszállítót, és lecseréltem az alapanyagot.

Fotó: Szigeti Vajk István

 

A siker kapujában

– Még mindig úgy gondoltam az új hobbimra, hogy ez egy poén – meséli Misi. Ennek ellenére a szakértők által javasolt hat versenyből kettőre jelentkezett, azzal nyugtatva magát, hogy nincs veszítenivalója, „adtam ki már több pénzt nagyobb hülyeségekre is”. A Las Vegas Worlds Spirit Award­son ezüstérmet, az angliai World Gin Awardson pedig aranyérmet nyert. Pontosabban nem ő, hanem a Misi’s Gin névre keresztelt párlata. A sikereken felbuzdulva látta, hogy komolyabban kellene foglalkoznia a hobbijával, ezért elkezdett egyeztetni a hatósággal.

– Csakhogy ők kiröhögtek, hogy miért akarok ilyen kis mennyiségben előállítani gint, nem értették az egész koncepciót.

Telt-múlt az idő, és közben 2022-ben ez lett Magyarország legjobb kortárs ginje.

– Derült égből villámcsapásként ért az eredmény, mert nagyon nem számítottam erre, de elhatároztam, hogy tényleg meg kell valósítanom a tervemet, mert ez olyan érték, amit nem engedhet el az ember az ujjai között, mint a homokot.

Elindította az engedélyeztetési eljárást – miután már komolyan vették a hivatalokban is –, és megépítette a lepárlót.

– Tradicionális rézalembik üstöket vásároltam, én állítottam össze az egész saját egyedi technológiára épült rendszert – tehát készítettem egy manufaktúrát – meséli, hozzátéve, ő csempézte ki és rakta le a járólapot, mindent a saját kezével készített, mert fontosnak tartotta, hogy tényleg az ő gyereke legyen az egész projekt. – Végül 2022. október közepe-vége volt, amikor el tudtam kezdeni a forgalmazást.

Misi a manufaktúrájában kézzel töri egy kis rézmozsárban a fűszereket, van, amit reszel, mást ollóval vág, és így heti egy lepárlás alatt hatvan darab félliteres palackot tud előállítani.

– Hétfőtől csütörtökig egy vendéglátóipari cégnél dolgozom, pénteken pedig már a lepárlóban ügyködöm.

Értelemszerűen limitált mennyiségű palackról beszélünk, ezt fel is tünteti a régi gyógyszertári tárolókat idéző üveg címkéjén, amelyen a felhasználási javaslatot is megjelöli a gyártó: Misi a gint barátságokhoz ajánlja.

– Az az álmom, hogy önfenntartó legyen a vállalkozás, egyelőre elég pozitívak a piaci visszajelzések.

Mint megtudtam, a Misi’s Gint ötcsillagos szállodák és luxushelyek is rendelik.  

 

Új receptek a láthatáron

Kenyeres Misi sorsszerűnek véli, hogy éppen negyvennégy évesen kellett megkóstolnia a gint, ráadásul nem egy, hanem egyenesen három receptúra született meg a fejében. Az első nagy siker aratott, a következőt pedig máris elkezdte fejleszteni.

– A családom azzal nyaggatott, hogy én is csináljak színváltós gint, de én mondtam, hogy nem szeretném, az nem én vagyok. Elkezdtem agyalni, és kitaláltam, hogy én olyan gint készítek, ami ízváltós lesz. Ugyanolyan kortárs ginre kell gondolnunk, mint a Misi’s Gin, csak amikor bevonja a nyelvünket és a szájpadlásunkat a párlat, 15-20 másodpercenként elkezdünk más-más ízt érezni – írja le új termékét. Elmondása szerint októberben fogja versenyre benevezni, az eredményhirdetésre jövő év februárban kerül sor.

– Egy ilyen eredménynek nagy a marketingértéke – nekem nem is jelentene sokat azonkívül, hogy nyilván büszke vagyok, de a vásárlóknak nagyon sokat jelent.

Fotó: Szigeti Vajk István

Negroni

Hozzávalók:

• 30 ml Misi’s Gin  

• 30 ml Campari

• 30 ml Vermuth rosso

• jég  

• narancshéjszelet  

Elkészítés:

Egy pohárba 2-3 kocka jeget teszünk. Ráöntjük a Misi’s Gint, a vermutot és a Camparit. Egy limonádéskanállal összekeverjük, a vékony narancshéjszeletet megcsavarjuk a pohár felett, mint egy törölközőt, majd az italra rakjuk.

 

AranGIN rosso

Hozzávalók:

• 40 ml Misi’s Gin  

• 40 ml vérnarancslé

• 100 ml prosecco

• jég

Elkészítés:

Egy long drinkes poharat megtöltünk jéggel, és sorrendben rátöltjük a Misi’s Gint, a vérnarancslevet és a proseccót.

 

Gin-tonik

Hozzávalók:

• 40 ml Misi’s Gin

• 150 ml indian tonic water

• jég

• 8 szem borókabogyó

• 1 db vékony szelet lime

• 1 szál kakukkfű

Elkészítés:

Egy gin-tonikos poharat megtöltünk jéggel. Ráöntjük a Misi’s Gint, majd a tonikot. Borókabogyóval, lime-szelettel és kakukkfűvel díszítjük.

 

Szöveg: Szilágyi Katalin