Hintónyi sütőtök Gyergyószentmiklóson

Megosztás

Sokunk egyik kedvenc gyermekkori meséje a Hamupipőke, s még él bennünk a kép, ahogy a tündérkeresztanya vagy boszorkány, attól függ, melyik változatot ismerjük, egy-két varázspálca-lendítéssel hintóvá változtat egy aprócska tököt. Azonban sokunk számára elképzelhetetlen az a kép, hogy a gyergyószentmiklósi klímában akkora sütőtök nőjön, amelybe varázslat nélkül elférne egy bálba igyekvő lány, egész kíséretével együtt. A Székely Konyha és Kertnek Nagy Levente egykori jégkorongozó mesélt rekordméretű, 252 kg-os sütőtökjéről.

Ahogy Nagy Levente elmesélte, három éve indult a töktermesztési történet, akkor örököltek egy kis területet Gyergyószentmiklós szélén, amit ki szerettek volna használni. Először különböző típusú gyümölcsöket ültettek, ám azok nem éltek meg, mivel a talaj nem volt megfelelő e növények termesztéséhez. Gazdák javaslatára elkezdték feljavítani trágyázással a talaj minőségét, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve tököt ültettek rá.

– Vettem bolti magot, elszórtuk, s lettek kisebb, 10-20 kilós tökjeink. Aztán elkezdett jobban érdekelni a téma, kezdtem utánaolvasni, megismerkedtem magyarországi töktermesztőkkel, s így jött az ötlet, hogy próbálkozzunk komolyabban foglalkozni ezzel. Tavaly beszereztem Magyarországról magokat, s lett is egy 90 kiló fölötti tök a kertben. Kezdetben konkrét célom nem volt, mivel a tök csak mellékterméke volt a talajfeljavításnak, de most már van – mondta a kezdetekről Nagy Levente.  

Az elmúlt két évben már többfajta tököt termesztettek a területükön, a kisebb fajta és méretű zöldségeket ajánlja emberi fogyasztásra Nagy Levente, a nagyobbakból takarmány lesz. Nagy Levente elmagyarázta: minél nagyobb egy tök, annál magasabb a víztartalma, s így a tápértéke is csökken. Az óriástök is ehető, de nem annyira finom, mint egy 5-10 kilós tök, ezért kerül majd az állatokhoz. De ez sincs még eldöntve: ha húsának minősége és cukortartalma megfelelő, pálinkát főznek belőle. Addig, míg eldől a tök sorsa, a Nagy család lakásában „pihen”, a szüret óta ott érlelődik.

– A tök nagyon érzékeny a fagyra, s csak így tudtuk eltárolni. Hét ember kellett, hogy el tudjuk szállítani. Megfelelő hőmérsékleten, egy hűvös kamrában, a tököt fél évig is el lehet tárolni, de csak ha nincs felvágva – mesélte Nagy Levente.

Noha környékünkön kevésbé ismert, termesztett és fogyasztott a rendkívül egészséges sütőtök – ennek főleg éghajlati okai vannak, az itteni klíma nem megfelelő a sütőtöktermesztéshez, amely tenyészideje 150 nap körül van –, annak máshol kultusza van. A töktermesztés külföldön igazi sport, csapatok, csoportok versenyeztetik kiállításokon terményüket, az óriástököknek, illetve ezek magjainak pedig hatalmas értéke van. Nagy Levente is vett egy 300 dolláros tökmagot liciten, sajnos az nem kelt ki. A termesztő hozzátette, a töktermesztés ilyen szinten zsákbamacska, nem lehet tudni, hogy kikelnek-e a magok, s ha igen, akkor mekkorára nőnek. Az sem garantált, hogy jövőre a 252 kilós tök levetett magjai kikelnek, mivel nem mesterségesen porozzák be a palántákat, ezt a munkát méhek, darazsak végzik.  

Az óriástök-termesztésre Nagy Levente is sportként tekint, az ígéretes tököket, amelyek naponta akár 7-8 kilót is tudnak súlyban gyarapodni, mindennap mérte, locsolta, sőt, cirógatta is. Sajnos munkájának termését nem tudja Romániában bejegyeztetni, nem foglalkozik senki hivatalosan ezzel. Magyarországon azonban igen, csakhogy az ottani kiállítást idén lekésték.

– Ha jövőre lesz hasonló méretű termés, akkor kiviszem egy kiállításra. Ott megmérik, regisztrálják a súlyát s bekerülsz egy világranglistára. Ez a célom, hogy erre felkerüljek. A világrekord 1300 kiló fölött van – mondta Nagy Levente egykori jégkorongozó, jelenleg hobbitöktermesztő.

Szöveg: Sarány Orsolya