Crunch hamburgerek

Megosztás

Az utóbbi években óriási népszerűségnek örvend az utcai étkezés, étkeztetés, ez a trend pedig Székelyföldre is begyűrűzött. Az egyik legízletesebb Hargita megyei hamburgert éppen Csíkszeredában, a Crunch tulajdonosai készítik: eleinte csak házhoz szállítást vállaltak, két éve azonban már egy klasszikus űrhajóra hasonlító büfékocsiból szolgálják ki a street food szerelmeseit.

Akárcsak a mi szakácsunk, Előd, a Crunch megálmodója, Bálint Attila is valamikor profi jégkorongozó volt: ma már hamburgereket készít igen nagy sikerrel. „Mindig nagyon szerettem enni, szerettem a finom ízeket, így elkezdtem főzni, és egyre jobban belemerültem. Szerettem a hamburgert, otthon sokat kísérleteztem vele. Így indult a Crunch” – mesél a kezdetekről Attila. A büfékocsi előnye, hogy könnyedén az autónkhoz csatolhatjuk és bárhová magunkkal vihetjük. Így tettek Attiláék is: jó néhány fesztiválra elvitték a guruló „éttermüket”. Huzamosabb Budapesten eltöltött idő után Attila úgy döntött, hazaköltözik és itthon vállalkozik. Ami a brandépítést illeti, a név kitalálását, a logó megrajzolását szakemberekre bízta, az ízekért azonban ő felel. Minden szószt házilag kevernek, ezek általában majonéz alapúak, de van természetesen barbeque- és paradicsomszószuk is.  

 

 

Csak jó alapanyagból!

Ami a hozzávalókat illeti, rendkívül igényesek: saját recept alapján csak marhahúst és marhafaggyút használnak a pogácsához – ezt sózzák, borsozzák. Attila szerint, ha jó az alapanyag és ízletesek a szószok, illetve a zöldségek, nincs is szükség más fűszerre. „Ma már számtalan fajta hamburgert készítenek a világon: a klasszikus burger általában minden menüben megtalálható. Ettől azt várjuk, hogy intenzív marhahús- és cheddarsajtíze legyen. Egy burger viszont lehet vegetáriánus is, vagy éppen keverhetünk a marha mellé más húsokat is, de a sajtokat vagy éppen a zöldségeket is lehet variálni” – magyarázza.  A Crunch hamburgerei is izgalmasan változatosak: klasszikus, grillezett kacsamájas, tonhalas, füstölt, halloumi vagy éppen kéksajtos burger is szerepel a kínálatban.  

 

 

A jó hamburger receptje

A marhahúst sóval, borssal ízesítjük, formázzuk, egy picit pihentetjük, majd a sütőlapra helyezzük. Közben kettévágjuk a bucikat, úgy, hogy az alsó fele vékonyabb legyen. Amikor a húsokat megfordítjuk, mellé helyezhetjük pirulni a bucikat is. Amíg ezek pirulnak – 1-2 perc –, előkészíthetjük a zöldségeket: a jégsalátát, illetve a paradicsomot, és elkezdhetjük sütni a krumplit is. Ha sajtot is sütünk, grillezünk, figyeljünk arra, hogy a sütőlapunk tiszta legyen, hogy utólag ne legyen marhahúsíze a sajtunknak. „Ahogy én kitanulmányoztam, akkor lesz puhább a sajt, ha először nem a legforróbb részére teszem a sütőlapnak, hanem meleg felületen megpuhítom, és csak utána pirítom” – magyarázza a technikákat Attila.  

 

 

Készíthetünk egy kis hagymalekvárt is a burgerhez: vegyesen vörös és lila hagymát vékonyra szeletelünk, majd adunk hozzá vörösbort, barna cukrot, balzsamecetet, rózsaborsot, és folyamatosan kavargatjuk, hogy ne kapjon oda. Nincs gond, ha egyszerre többet készítettünk, hiszen hűtőben akár 1-2 hétig is eláll.  

Amint a hús elkezd sülni, ujjbeggyel ellenőrizhetjük az állagát: a sütési idő attól is függ, mennyire vastagra hagytuk a húspogácsát, illetve mennyire forró a sütőlapunk, de nagyjából 5-10 perc alatt elkészül. Amikor mindkét oldala megsült, rátesszük a cheddar sajtot, és hagyjuk ráolvadni a húsra. Ugyanígy járunk el a kékpenészes sajttal is, aminek a tetejére egy marék zöldhagymát is szórhatunk. A kacsamájas hamburgerhez feltesszük pirulni a májakat a forró sütőlapra: fél perc alatt, forgatva őket, el is készülnek.  

A hamburgerek egyik legfontosabb eleme a szósz: a buci mindkét oldalára teszünk majonézt. Ízlés szerint természetesen használhatunk bármilyen más szószt is. A hamburgert szalma­krumplival vagy éppen krumplicsipsszel is tálalhatjuk.