Elkészítés

Az égetett tésztához a vizet és a tejet felforraljuk egy edényben, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót, majd addig kavarjuk, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kavargatjuk, majd levesszük a tűzről, és egy kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat egy külön tálba felütjük, majd mixer segítségével belekavarjuk egyenként a masszába. Fontos! Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előző teljesen elkavarodott már. Ezután a masszát egy csillagcsöves habzsákba töltjük, majd egy-két órára a hűtőbe tesszük. Ezután egyforma, 4-5 centi­méteres csíkokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, meghintjük vékonyan egyenletesen porcukorral, majd fagyasztóba tesszük két-három órára. A fagyasztási idő lejárta után a sütőt előmelegítjük 220 fokra, majd betesszük a kifagyasztott eklereket is, és a sütőt 200 fokra állítjuk. Tizenkét perc múlva 180 fokra visszavesszük a sütő hőmérsékletét, és további 25-35 percet sütjük. Akkor vannak készen a fánkok, mikor a színük egyenletesen barnára sült, és érintésre a fánkok felülete kívül kemény, belül pedig üreges.

A vaníliakrémhez a tojások sárgáját összekavarjuk a cukorral, a keményítővel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd apránként elkavarjuk benne a tejet is. Feltesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon, folyamatosan kavargatva addig főzzük, míg besűrűsödik. Teljesen kihűtjük, majd a habbá vert tejszínt beleforgatjuk.

A kihűlt eklereket az oldalukon egy habzsák segítségével megtöltjük a vaníliakrémmel, illetve ha szeretnénk, eper- vagy málnalekvárt is tehetünk a vaníliakrém után a fánkokba.

Díszítésként habbá vert tejszínt és friss gyümölcsöket teszünk a sütemények tetejére.

 

Recept: András Zsuzsi