Házi krémes egyszerűen

  • Megosztás:

Elkészítés

A leveles tésztákat fél órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből, majd kicsomagoljuk és egy kicsit rányújtunk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, majd egy sütőpapírt helyezünk rá, végül egy nagyobb tepsit teszünk a tetejére, hogy ne engedje magasra emelkedni a lapokat. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük mind a 3 lapot. 

Míg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet, a cukrot a tojások sárgájával, a liszttel és a vaníliarúd kikapart magjaival, csomómentesre keverjük. A tejet a kikapart vaníliarúddal feltesszük forrni. A zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk. Ha forr a tej, apránként hozzákeverünk belőle egy keveset a tojásos-lisztes keverékhez, hőkiegyenlítést végzünk, majd az egész keveréket visszaöntjük az edénybe, és folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a főtt krémhez. Az első krémes lapot egy sütőkeret aljába helyezzük, majd rákenjük a krém felét, ezután jöhet a második lap meg a krém másik fele, majd végül a tetejére az utolsó lap. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jó stabil tartása legyen a krémnek. 

A krémest recés élű késsel lehet a legjobban szeletelni, óvatosan, fűrészelő mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a süteményt.