Ikrasaláta

  • Megosztás:

Elkészítés

Az ikrát bő hideg vízben kiáztatjuk, párszor megkavarva, majd finom szűrőn leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a citromlevet, és botmixerrel turmixolni kezdjük, amíg felhabosodik. Ekkor fokozatosan csurgatjuk hozzá az olajat, a kezdetben folyékony masszának lassan, majonézhez hasonlóan keményednie kell. Amikor a teljes mennyiségű olajat hozzáöntöttük, már kellő tartása kell hogy legyen. Utoljára hozzácsepegtetjük az olívaolajat is, amit szintén fel kell vennie készítményünknek.

A lila hagymát jó apróra vágjuk, és két itatóspapír között kinyomjuk a levét, majd hozzákavarjuk a krémhez. (A hagyma leve ellágyíthatja a készítményt.) Érdemes fél napot állni hagyni a hűtőben.

Európában többfelé többféle változata ismert, abban azonban megegyeznek, hogy tulajdonképpen valamennyi egy-egy hideg emulzió. Romániában még a nyolcvanas évekből ismert változatokat úgy készítették a hidegkonyhák, hogy némi főtt búzadarával stabilizálták a készítményt. Főleg otthoni körülmények között ezt természetesen elhagyhatjuk. A mi változatunk heringikrával készült, pisztrángikrával viszont kiemelkedő fogás készíthető.