Durbincs tepsiben, szicíliai mártással

  • Megosztás:

Elkészítés

A durbincsot kizsigereljük, a belsejét sózzuk, borsozzuk, és alaposan bekenjük a zúzott fokhagymával. Egy sima felületre vékony réteg sót szórunk, letakarjuk itatóspapírral, és a hal mindkét bőrös oldalát pihentetjük rajta fél-fél órát.

Ezalatt a darabosra vágott répát blansírozzuk: lobogó vízbe tesszük 5-6 percre, majd jeges vízben lehűtjük. A többi zöldséget is nagyobb darabokra vágjuk, és egy keverőtálban borral, olajjal, mézzel jól átkeverjük, sózzuk, majd beleaprítjuk a zöldfűszereket is. Jót tesz neki, ha legalább egy órát állni hagyjuk. Ezt követően tepsire tesszük, és 160 fokon 25 percet sütjük.

A mártáshoz az olívaolajat felmelegítjük 40-50 fokosra, beleaprítjuk a bazsalikomot, az olajbogyót, a citrom filézett cikkeit és a citrom héját. Tálalásig állni hagyjuk.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a hal mindkét oldalát – miután letöröltük róla a sót – hirtelen megsütjük, majd egy forgatólapáttal áttesszük a zöldséges tepsire. A hal, méretétől függően, 12-16 perc alatt készül el.