Növendékhátszín marhafaggyús krumplipürével, hagymás csatnival

Nehézség: közepes
Adag: 4
Elkészítés: 1 óra
  • Megosztás:

Elkészítés

A csatnihoz a hagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk és a mustármaggal együtt megpároljuk. Fölengedjük a vörösborral, felére lefőzzük, majd beletesszük a fűszereket. Ezalatt az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk és a hagymához adjuk. Az egészet lekvárállagúra főzzük. Kiolvasztjuk az apró kockákra vágott szalonnát, és a hagymához keverjük, majd sóval, borssal és cukorral ízesítjük. Mihelyt kész, a fűszereket kidobjuk belőle.

A krumplipüréhez a felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, egy kis időt hagyjuk kigőzölögni, majd hozzákeverjük a hideg vajat és a marhafaggyút. Amint ezek elolvadtak, felfőzött tejjel beállítjuk a kellő állagot. Ha szükséges, utána még sózunk. 

Egy vastag aljú serpenyőt felforrósítunk, felolvasztjuk benne a zsírt és elősütjük az előzőleg sózott, borsozott hátszíneket. Ha nem elég nagy a serpenyőnk, süssük elő a hátszíneket részletekben, egyesével, ha túlzsúfoljuk a serpenyőt, akkor előfordulhat, hogy a húsok lehűtik a serpenyőt, és a Maillard-reakció nem fog bekövetkezni, vagyis nem sülni fog a hús, hanem főni. 

Mihelyt minden egyes hátszínt elősütöttünk, egy darabka vajjal a tetején 200 fokos sütőben befejezzük. A sütési idő a hátszín méretétől függ. A sütés végeztével nagyon fontos, hogy a húst pihentessük legalább 5 percet. Azalatt a hús tovább készül, és a nedvei újrarendeződnek. A hús alatt keletkezett pecsenyelével együtt tálaljuk.