Az igazi olasz négysajtos szélesmetélt

Adag: 2
  • Megosztás:

Elkészítés

Az adagtól függően 100 g kétnullás liszthez hozzágyúrunk 1 tojást. Só nem kerül bele, mert a sószemek kiütnek rajta, így a szósszal ízesítik majd a tésztát.

A tészta elkészítése

Kiöntjük a lisztet a deszkára, kis vulkánt képezünk belőle, és beleütjük a tojásokat. Összekeverjük, és finom mozdulatokkal kezdjük gyúrni – később minden irányból összenyomogatjuk, amíg jól összeáll a tésztánk. Egy átlátszó fóliában a hűtőbe tesszük pihenni fél órára. Ezután kinyújtjuk – lehet kézzel, sodrófával, de lehet géppel is –, majd formázzuk tetszés szerint.

Először a tejet tesszük a serpenyőbe, alacsony hőmérsékleten kezdjük párolni, ezt követően pedig a keményebb sajtot adjuk hozzá, hiszen annak több idő kell az olvadáshoz. Ezután tesszük bele a brie sajtot, a gorgonzolát, majd a főzőtejszínt. Friss szerencsendiót és parmezánt reszelünk bele, egy csipet sót adunk hozzá, átforgatjuk néhányszor, és kész is van! Hogy ne legyen csómós a sajtszósz, folyamatosan kell kevergetnünk, passzíroznunk a sajtdarabokat. A tésztát beletesszük a fövő vízbe 5 percre – így lesz al dente. Amikor kész a laska, a szószhoz adjuk, és óvatosan összekeverjük. Tehetünk hozzá még reszelt parmezánt, amennyiben nem elég sűrű a szószunk. Tálalást követően frissen őrölt borsot szórunk rá.