Cordon, c-vel, nem pedig g-vel! És hogy miért kék szalag (cordon bleu)? A Szentlélek lovagrend tagjai viseltek kék szalagot a ruhájukon, térdmagasságban. XV. Lajos idején kitüntetéssé vált ez a szalag, történt ugyanis egyszer, hogy a király Dubarry grófnő szakácsnőjének főzőtudományát ismerte el ezzel. Gondolom, ő bekeretezve a falra akasztotta, hiszen térdmagasságában senki sem láthatta volna. Aztán az idők folyamán a panírozott hússzeletbe töltött sonka és sajt teljesen kisajátította magának ezt a megtisztelő címet. Megérdemelten!  

E falatok elkészítéséhez csirkemellet haszálunk, mely egy olyan száraz húsfajta, amely föltétlen igényt tart egyéb hús- vagy zöldségféle szoros támogatására. Szerintem. Vitázni lehet velem, de meggyőzni nem! Az alábbi receptben is sonkát, sajtot, császárszalonnát és áfonyát ölel magába, lévén ez egy XXI. századi javított változat.

Elkészítés

Vékony szeletekre szeljük a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Igyekezzünk minél nagyobb szeleteket vágni, mert aztán kettőbe kell hajtanunk! A hússzeleteket bekenjük áfonyabefőttel, majd ráhelyezünk egy-egy szelet sajtot, sonkát, császárszalonnát, feleakkorát, mint a hús. Ráhajtjuk a hús másik felét, bepanírozzuk (liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa), majd bő olajban megsütjük. Krumplikrokettel, pürével, sült krumplival, zöldséges rizzsel tálalhatjuk. Nálam, mondjuk, most krumplisaláta készült.