Habos mandulatej

  • Megosztás:

Elkészítés

Bármilyen diófélével vagy gabonával elkészíthetjük, ha nincs otthon mandula. A mandulatej habosítható, ami a kávézni szeretőknek is kedvez, sok ételhez alkalmazkodik, számomra ez a legfinomabb. Nagyon egyszerű és nem mellékes, hogy olcsóbb, ha magunk készítjük.

Áztassuk bő vízbe a mandulát előző este, amikor tudjuk, hogy másnap friss, habos tejet fogyasztanánk. Az áztatás során lebomlik a diófélékben található fitinsavtartalom, így növelni tudjuk a hasznos tápanyagok bejutását a szervezetbe, ezért is javasolom a beáztatást. Másnap öntsük le róla az áztatóvizet, majd mehet minden a turmixgépbe, ha sűrűbb állagot szeretnénk vagy hígabbat, akkor azt a víz mennyiségével tudjuk szabályozni (édesíteni, fűszerezi is lehet mézzel, datolyával tetszés szerint).

Ha már úgy látjuk, minden mandulaszemet leturmixolt a gépünk, akkor jöhet az átszűrés. Fogjuk az általunk kiválasztott gézdarabot/zsákocskát, amit egy tál fölé tartunk, és öntsük a sűrű tejet bele.

Jól nyomkodjuk ki a folyadékot, de a mandulamasszát ne dobjuk ki, kavarjuk a reggeli zabkásánkba, vagy készítsünk sajtgolyót belőle a számunkra tetszőleges fűszerekkel ízesítve (fokhagyma, zöldfűszerek, sörélesztőpehely, só, bors stb.).

Hűtőben napokig eláll. Jó kortyolgatást!