Rázva vagy keverve?

Megosztás

Néhány hónapja nyílt Csíkszeredában a 112 Coffeehouse, ahol nemcsak fantasztikus kávékat, de párját ritkító koktélokat is ihatunk!

Üljenek ki a napra, rendeljenek egy finom italt, csukják be a szemüket, és képzeljék el, hogy zavartalanul nyaralnak, lábujjaik között pereg a puha homok, és engedjék meg maguknak – ha csak 1 órára is, ha Csíkszereda központjában is -, hogy nyaraljanak…

„Tizenöt éve kezdtem koktélokat készíteni Santorini szigetén – ott tanultam meg a szakma alapjait. Akkoriban még a színes koktélok voltak divatosak a tengerparton. Aztán 5-6 év után kerültem Londonba, ahol tovább tanultam, és ahol olyan szakemberekkel is találkoztam, akik  elismertek a koktélok világában. Hazatérve elkezdtem kipóbálni kis, saját rendezvényeken a saját receptjeimet, majd egy bárt is vezettem Kolozsváron, ahol tanítgattam az embereket. Remélem, hogy ez folyamattá válik, és a hazai, csíki, székelyföldi bárosok is elkezdenek koktélkészítéssel foglalkozni. Már ma is jöhetnek, kérdezhetnek, szívesen adunk tanácsokat, tippeket” – mondja Rusu Zsolt, aki most a 112 Coffeehouse-ban keveri, rázza az italokat.

Habár Székelyföld nem tengerparti régió, egy jó koktél közelebb hozhatja a trópusi, nyaralós életérzést: minden a recepteken, a tálaláson múlik! Sőt, helyi hozzávalókat – pálinkákat, borokat – is lehet és érdemes olyan italok formájában tálalni, ami más színt, más hangulatot hoz. A koktélok otthon is elkészíthetők!

Rázni vagy keverni?

„Ez egy technológiai kérdés: a tömény szeszt sosem rázzuk, hiszen azzal túlságosan „bevizezzük” az ízét. Ezeket az italokat csak keverjük. A gyümölcsös, gyümölcsleves koktélokat viszont már össze kell rázni, hogy az ízek megfelelően összeelegyedjenek, összhangba kerüljenek. A limonádék és az alkoholmentes koktélok között nincs nagy különbség: egyiknél rengeteg szódát használunk, másiknál pedig a gyümölcs- vagy akár a zöldséglevek is előkerülnek. A jégkocka vagy a tört-, illetve a kásajég kérdése is hasonló: az ital határozza meg, melyiket használjuk. A koktélok alapja mindig a tömény alkohol, a citrus, az édes és a keserű íz – ezekhez adhatunk bármilyen levet, vagy éppen gyümölcsöt.

Az összes koktél megtalálható!

Habár a menüben csak néhány ital szerepel, a vendég bármit választhat: eldöntheti, milyen alapanyagból szeretne koktélt inni, és azt is, hogy gyümölcsös vagy például mézes, csokoládés ízvilágot kíván. „Nekünk elég néhány kiindulópont, amely alapján tovább játszunk az ízekkel. Éppen ezért nagyon fontos a vendégek visszajelzése, hiszen így alakulnak a saját receptjeink” – magyarázza. Hogy mennyire beszélhetünk koktélkultúráról Székelyföldön, Zsolt szerint, egyre inkább! „Rengeteg ember járt már külföldön, nagyvárosokban, tengerpartokon, ahol virágzik a koktélkultúra – itthon is létezik, de még mindig azon dolgozunk, hogy tovább épüljön, hogy az ismert vagy új italokat finomabban, szebben, látványosabban adjuk vissza”.