Ha böjtös étkezésről és ételekről akarunk többet megtudni, kifizetődő, hogyha ennek nem hivatalos szakértőihez, de hivatalos forrásához fordulunk: a (mi esetünkben katolikus) egyházhoz, valamint az egyház kötelékébe tartozókhoz, a ferences szerzetesekhez. A tavaly év végén jelent meg a Ferencesek főztje. Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből című kötet, amely, gazdag illusztrációinak köszönhetően, egyrészt a könyvtárunk egyik gyöngyszeme lehet, másrészt izgalmas és szokatlan receptjeivel a konyhában is kiváló végeredményű kihívások elé állíthat. A kötet több tíz böjtös napon készíthető recepttel segítette anno a ferenceseket, ma pedig minket – ezekből válogatott össze négyet szakácsunk és a kötet egyik közreműködője, Szőcs Előd.

Hal Kozák lével

„Ha pisztrangot, vagy más halat akarsz így főzni, kenyér bélét, metélt almát, hagymát ránts meg vajban vagy inkább olajban, és mikor az hal fő, tedd belé, had főjön véle, bors, gyömbér belé, és melegen ad fel.”

Fotó: Mihály László

Cziczer, az az Bagoly-borsó

„Áztasd jól meg, és ted fel vízzel, petreselyem levéllel s gyökérrel, és metélt sályával főzd meg akar vajban, akar olajban, (hus évő nap szalonna zsirban) egy kis lisztet ránts meg, ted belé, bors, gyömbér hozzá, vagj két szeltecskére ad fel. Ha illyen borsód nints, a babot is főzheted így, jó böjti étek, kivált ha a bab öreg [nagyszemű].”

Fotó: Mihály László

Szómagyarázat  

bagolyborsó     csicseriborsó

sálya                  zsálya

 

Tejes klödör

Csinály tésztát, mint a laskának, nyujts el, az után vereshagjmát aprítván vajban és mézben ránts meg, bors, gyömbér, sáfrán belé; az után a tésztát el darabolván négy szegre, kalánnal tégj minden darabra, és mint a piroskát, egyben hajtogatván tyukmonnal vagj kadoczczal kend meg a szélit, hogy ki ne bomollyék, és azt jól főzd meg, jól fel forrot édes téjben, mellybe tehecz kevés borsot, gyömbért, sáfránt, és jól megfőzvén sózd meg, és ad fel.

Fotó: Mihály László

Szómagyarázat  

klödör          gombóc (a német Knödel szóból)

Piroska        túróval töltött gombóc

tyukmon     tyúktojás

kadocz        tésztaburok rántott ételekhez

 

Borsó laskával

„A borsót tedd fel vízzel, és mikor jól meg főtt, a szitán verd által, csinálj laskát tésztábul, a’mint szokás öszve fogván vékonyon metéld meg, és a borsóval erezd fel, ted a tűzhöz, főzd meg, sózd meg, mikor fel akarod adni, pergely meg kenyeret koczka módon pecz olajban, vid az asztalra. De se igen híg, se igen kemény ne légyen, hanem csak mint a tejes laskát főzik, ne legyen sok liszt benne, se laska, de borsó sem.”

Fotó: Mihály László