Hogyan tároljuk borainkat?

Megosztás

A legtöbb bort manapság „azonnali” fogyasztásra szánják a termelők, és a vásárlók nagy része sem azért vesz borokat, hogy hosszú ideig tárolja és érlelje őket. De mi van akkor, ha mégsem akarjuk vásárlás után elfogyasztani őket?

Egy pincészettől pár kartont vásároltunk, a vendégek csak két hét múlva érkeznek, külföldről hoztuk a borokat, vagy a karácsonyi zsúfoltság előtt betáraztunk az ünnepekre. Sok olyan helyzet adódhat, amikor rövidebb vagy hosszabb ideig pihentetni kell a palackokat, mielőtt kibontjuk azokat.  Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk tárolni a bort, nem árt tudni, hogy mik a legfőbb ellenségei, melyek azok a tényezők, amelyek leginkább befolyásolják a minőségét és eltarthatóságát. A borok meglehetősen érzékeny italok, de ha betartunk néhány alapszabályt, akkor meg tudjuk őrizni őket legszebb formájukban, és el tudunk kerülni pár ecetszagú meglepetést.

Hőmérséklet

Talán a legfontosabb tényező, ami meghatározza, hogy mennyi ideig tárolható romlás nélkül egy bor, az a hőmérséklet. A legtöbb bor -4 fok alatt elfagy és olvadás után teljesen megromlik a szerkezete és aromakészlete, ezért ez kerülendő, sőt a lehűtés gyorsítására sem javasolt a fagyasztóba dugni őket kis időre sem. Húsz fok felett pedig felgyorsul az aromaanyagok érése és fakulása, ezért a túl magas hőmérséklet sem jó. A legtöbb szakember szerint az ideális hőmérséklet 13 Celsius-fok, azaz pincehideg, és fontos, hogy ez a hőmérséklet ne ingadozzon. Jó hír, hogy ez minden bortípusra érvényes a pezsgőktől a fehér, vörös és erősített borokig. Otthoni körülmények közt speciális, de viszonylag költséges borhűtő mellett a legjobb esélyünk a kamrában van, minél alacsonyabb polcon, esetleg egy sötét és hűvös konyhaszekrényben. A hűtőszekrény jó lehet, de hosszabb idő alatt átveheti a bor az ételek ízét is. Sajnos a szobában a vitrinben vagy polcon, szekrény tetején őrzött születési évből származó bor jó eséllyel a kagylóban végzi majd, mert teljesen ihatatlan.

Páratartalom

Nem elég, hogy a palackban a bor is nagyon érzékeny, természetes élő folyadék, a parafa dugó is meglehetősen finnyás és könnyen reagál a körülményekre, környezeti tényezőkre. Alacsony páratartalom mellett kiszárad és porózus lesz, több levegőt enged be, ezzel felgyorsítva a bor érését, oxidációját. Ezért nem lehet a hűtőszekrényben sokáig megfelelően tárolni a borokat, mert a hűtő sokfajta élelmiszer megóvására van kifejlesztve, és száraz hideg van benne. Néhány hétig, maximum egy-két hónapig azért teljesen rendben van, de több idő alatt romlik a minősége. A magas páratartalom azért nem jó, mert elszaporodhatnak a káros baktériumok, amik megrongálják a dugót és a bort (a borhibákról hamarosan külön is szó lesz). Ha túl nedves a levegő, a címkék is lejöhetnek a borokról. Ez egy befektetési céllal eltett drága kollekció esetén nagy gond lehet, mert jelentősen csökkenti a bor értékét. A legjobb az állandó közepes páratartalom, sajnos ez otthoni körülmények között nehezen elérhető, különösen Székelyföldön, ahol magas a hőmérséklet-ingadozás télen-nyáron. Legjobb opciónk a kamra alsó része lehet itt is.

Napfény

Erről nagyon keveset hallani boros körökben is, de az UV-sugarak jelentősen befolyásolhatják a borok szerkezetét és aromáit. Egyik hatásuk például, hogy bontják a borban levő csersavat/tannint, ami megvédi a bort a romlástól. Ennek következtében nagyobb hatással van ez a probléma a fehérborokra, amikben eleve kevesebb a tannin. A legtöbb borospalack is ezért nem átlátszó egyébként, a termelők így próbálják védeni a bort a fénykár ellen. A legjobb, amit tehetünk hosszabb távú tárolásnál tehát az, hogy a bort fénytől elzárva tartjuk. A legtöbb házi villanykörte fénye szerencsére nem jelent problémát, így a kamrában nagy baj nem lesz.

Állva vagy fekve?

A hosszan eltett boroknak nem tesz jót a mozgatás, a rezgések felkavarhatják a lerakódásokat. Ezenkívül a palack pozíciója a dugó miatt fontos. Mindenképp fektetve érdemes tárolni az üvegeket, hogy a parafa mindig érintkezésben legyen a folyadékkal. Ez megakadályozza azt, hogy túlságosan kiszáradjon és több oxigént engedjen be a palackba. A csavarzáras borok esetében kevésbé probléma, de azokat jellemzően nem tároljuk hosszabb ideig.

Kibontott palackok tárolása

Ha ügyesek vagyunk, néhány napig jó formában meg tudjuk őrizni a kibontott bort is. Itt is az a titok, hogy minél kevesebb levegő kerüljön a bor közelébe. Ha nem fogyott el a palack tartalma, igyekezzünk mindig hamar visszatenni a dugót. Ha sérült a parafa, egy gumiból készült, úgynevezett stoppert is használhatunk, vagy szaküzletekben lehet kapni kis vákuumpumpával ellátott dugókat, amelyek segítségével ki lehet szivattyúzni a levegőt a nyitott palackból. Az így visszazárt üvegek a hűtőben akár egy hétig is elállnak jelentős romlás nélkül.