Télközépi nyárígéret

Megosztás

Csináljatok narancsszörpöt!

½ liter szörphöz: 2 narancs, 2 dl víz, 20 dkg cukor a tartósításhoz: nátrium-benzoát vagy 1 cl vodka

Tél közepén, narancsszezonban legjobb ezzel foglalatoskodni, olyankor a legjobb arról képzelegni, hogy milyen jó is lesz majd a forró nyári napokon a jégre töltött, fehéren felhabzó nagy pohár szódába óvatosan házi narancs­szörpöt tölteni, milyen lesz beleszagolni a pohárból frissen felszálló tiszta narancsillatba, milyen jó lesz kortyolni belőle, érezni a torkunkban és az orrunkban a szóda hűvös, finoman szurkáló csipkedését, amit majd napfény könnyűségűvé szelídít a narancs édes zamata.  

De ehhez először is el kell döntenetek, mennyi szörpöt akartok, aztán szerezzetek be minden fél literhez két szép, kezeletlen héjú narancsot.  

Mossátok meg, töröljétek szárazra a gyümölcsöket, gondoljatok Szicíliára, aztán egy pucolóval vagy éles késsel hámozzátok meg a narancsokat. A cél az, hogy minél vékonyabb legyen a héj, áttetsző narancsszalagokra törekedjetek. Nem kell sietni, biztos kezű, lassú mozdulatokkal kell hámozni a gyümölcsöt, én mindig azt játszom, hogy hosszú héjspirálokra törekszem, ha az egész héjat egyetlen ruganyos spirálba tudom levágni, az ritka csoda, külön szoktam örülni neki.  

Néha emeljetek fel egy-egy héjszalagot, tartsátok a fény felé, gyönyörködjetek el a pórusain. Ha elkészültetek a hámozással, tegyétek a héjat egy edénybe, öntsétek le vízzel, forraljátok fel gyorsan, aztán öntsétek le róla a vizet. Közben vágjátok ketté és facsarjátok ki a meghámozott narancsokat. Ha elektromos facsaróval csináljátok, élvezzétek ki bátran, hogy masszírozza a szivacsos fehér héjon át a facsarófej a tenyereteket. A narancslevet szűrjétek le. Egy edényben keverjetek össze két deci vizet és 20 deka cukrot, dobjátok bele a narancshéjat, főzzétek épp csak gyöngyözve egy negyedórát. Keverjétek hozzá a korábban kifacsart narancslevet, gyöngyöztessétek még öt percig, fedő alatt hagyjátok kihűlni. Tegyétek hideg helyre, várjatok egy napot. Közben gondoljatok néha rá, szeretetteljes várakozással. Másnap szűrjétek le, öntsétek tiszta, kiforrázott üvegekbe. Én egy cent vodkát szoktam minden fél literhez keverni tartósítás céljából, de aki ezt nem szeretné, szórjon csipetnyi nátrium-benzoátot a tetejére.  

A narancshéjat semmiképp se dobjátok ki, hanem tegyétek cukorba, úgy a végtelenségig eláll, és nagyon sok mindenre jó.  

Ha a szörp kész van, csináljatok friss szódát, keverjétek hoz­zá egy az öthöz arányban a friss szörpöt, képzeljétek, hogy nyár van, kortyoljatok bele. Örüljetek! 

 

Dragomán György receptje

Fotó: freepik.com