Darázsfészek





Elkészítés

A lisztet megszitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, következik a tojássárgája, az egész tojás, só és tej, amennyit fölvesz – közben dagasztjuk. Mikor már jól ki van dagasztva, és már kezd hólyagozni, hozzáadjuk az étolajat, és azzal is összedolgozzuk. A tésztát szobahőmérsékleten 40-50 percet letakarva kelesztjük. Mikor megkelt, szőtt abroszra kiborítjuk, és kézzel jó vékonyra kihúzzuk, mintha rétest készítenénk. Óvatosan dolgozzunk, nehogy elszakadjon a tészta: csak addig húzzuk, amíg érezzük, hogy enged. Amikor már nem enged tovább, akkor azt az oldalt hagyjuk, és más oldalon dolgozunk.

 Később vissza lehet térni a már kinyújtott oldalakhoz is. Cukros vajjal megkenjük a kinyújtott tésztát, majd darált dióval megszórjuk. 

A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és háromujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Minden darabnak az alját összecsípjük, hogy picit kinyíljon a teteje, és így tesszük a tepsibe. 

A tepsit nem kell kivajazni, mert a töltelékben már van elegendő vaj! A fészkeket egymás mellé rakjuk, majd tepsiben további fél órát kelesztjük. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt is. 170 fokon, légkeverésen 30-35 percet sütjük. Mikor jól kezd pirulni a teteje, kivesszük, meglocsoljuk a vanília­cukros tejjel – minden fészekre körülbelül két evőkanál tejet öntünk. Visszatesszük 150 fokon további tíz percre.



- www.szekelykonyhaeskert.ro -